“Eclectisch” is een woord dat al tientallen jaren bestaat, maar dat steeds vaker wordt gebruikt voor interieurontwerp. Het klinkt mooi en kan naadloos worden toegepast, dus wat houdt deze stijl in? Waar moet jouw huis voldoen aan de criteria van eclectisch wonen? Inrichting kan variëren van moderne art deco stukken tot vintage vondsten, met weinig aandacht voor continuïteit van kleur of patroon – het gaat allemaal om unieke kenmerken die de ruimte waarin je woont als thuis laten voelen!

Eclectische stijl
eclectische woonstijl

Wat is eclectisch?

Eclectisch betekent dat je selecteert of gebruikt wat het beste bij je past, uit welke bron dan ook, zonder het een boven het ander te verkiezen. Veel mensen zijn verliefd geworden op deze manier van leven omdat er geen beperkingen zijn op welke items kunnen worden geselecteerd, waardoor het gemakkelijker is om precies te kiezen wat ze willen in plaats van dat iemand anders hun inrichting voor hen uitzoekt. Je ziet niet veel huizen die volledig zijn ingericht door slechts één persoon, dus de meeste mensen zien een ‘eclectisch’ huis als iets heel moderns, maar ook heel comfortabel.

Het mooie van de geschiedenis is dat je ervan kunt leren. Dit idee geldt ook voor stijl door de eeuwen heen! Sommige dingen zijn zo goed doordacht of hebben hun waarde behouden ondanks de tijd die voorbij gaat! Door oude stijlen nieuw leven in te blazen en er een nieuwe draai aan te geven, kan worden weerspiegeld wat populair was in de architectuur van de 19e eeuw, wat zich ook vertaalt in de hedendaagse binnenhuisarchitectuur.

Een eclectisch interieur is spannend en avontuurlijk. Je moet er dus wel lef voor hebben! Een eclectisch interieur breekt met tradities, waarbij traditionele regels op het gebied van materialen, kleuren of structuur worden doorbroken. Je kunt je eigen stijl creëren door verschillende stijlen met elkaar te mengen – een belangrijk kenmerk is dat het eindproduct niet aan trends onderhevig zal zijn.

Homemeubels gaat uitgebreid in op verschillende woonstijlen, het is dan ook geen verrassing dat eclecticisme populairder is dan ooit. Deze stijl staat niet alleen voor ‘het beste kiezen’, maar je kunt je persoonlijkheid en creativiteit weerspiegelen op je interieur door eclectisch te zijn.

159,00

0 beoordelingen

Betaal achteraf of in termijnen

699,00

3 beoordelingen

Betaal achteraf of in termijnen

829,00

6 beoordelingen

Betaal achteraf of in termijnen

629,00

3 beoordelingen

Betaal achteraf of in termijnen

174,00

2 beoordelingen

Betaal achteraf of in termijnen

699,00

7 beoordelingen

Betaal achteraf of in termijnen

169,00

7 beoordelingen

Betaal achteraf of in termijnen

Wat zijn de kenmerken van eclectisch interieur?

Een stijl die afwijkt van de vergankelijke trends, eclectische interieurs zijn avontuurlijk omdat je kunt ‘beginnen’ met verschillende materialen en structuren. Dit is niet één type, maar het is een avontuur om te zien hoe vele stijlen in elkaar overlopen!

Accessoires zijn het belangrijkste onderdeel van een eclectisch interieur. Ze kunnen van alles zijn, maar het gebruik van tweedehands spullen geeft je ruimte veel meer karakter en authenticiteit. Bij de eclectische stijl gaat het om een combinatie van moderne en oude of etnische meubelen met opvallende elementen. Het hele thema moet wel subtiel blijven, niet als een willekeurige verzameling van niet bij elkaar passende stukken.

De eclectische stijl gebruikt van alles en nog wat om jouw huis persoonlijkheid en creativiteit te geven. Voorwerpen met een verhaal dragen bij aan de persoonlijke sfeer, zoals erfstukken of souvenirs van verre reizen.

Bekijk alle interieurstijlen

Hoe begin je met een eclectische stijl?

Om te voorkomen dat een eclectisch interieur er als een rommeltje uitziet, kunnen veel principes worden gebruikt. Eén idee is om te beginnen met een willekeurige stijl van meubilair of inrichting en daarop voort te bouwen met verschillende stijlen om zo je eigen persoonlijke ontwerp te creëren.

Je kunt ook kiezen voor een bewuste mix van verschillende designperiodes. Denk bijvoorbeeld aan de vintage stijl uit de jaren ’20 en ’30 gecombineerd met een brocante woonstijl uit de jaren ’70 zoals mid-century modern of Scandinavisch minimalisme. Je kunt ook wat oosterse, ethno of Afrikaans geïnspireerde elementen toevoegen!

Het mooie van eclectisch wonen is dat je niet hoeft te kiezen. Hou je van Scandinavische stoelen? Zet hem met een gerust hart naast een klassieke salontafel. En die minimalistische bank staat fantastisch naast een industriële dressoir. De artistieke stijl, ook wel eclectische stijl genoemd, moedigt veel verschillende creatieve invloeden binnen een interieur aan en zorgt voor vrijheid van expressie in ontwerpvoorkeuren zonder dat er grenzen of beperkingen zijn aan wat er door elkaar gemengd kan worden vanwege persoonlijke smaak – waardoor dit vaak meer voldoening geeft dan stijlen die strikte regels volgen zoals modernisme en minimalisme. Bijna alles kan als het gaat om het decoreren van uw huis, dus veel plezier terwijl je bezig bent!

Streef naar een interieur dat niet rechtstreeks uit een meubelcatalogus of showroom komt. Beperk je qua vorm en ontwerp niet tot één type meubel, maar probeer verschillende varianten in je stijl te combineren. Realiseer je dat het allemaal om stijl draait – stukken die als blikvangers fungeren!

Tips voor een eclectisch interieur

Bij het inrichten van uw huis kan het verleidelijk zijn om helemaal los te gaan en een heleboel eclectische stukken te verzamelen. Het resultaat kan er echter niet samenhangend uitzien! Om ervoor te zorgen dat je geen vreemde ruimte creëert waarin niets bij elkaar lijkt te horen, volg je deze tips bij het verzamelen van spullen voor jezelf:

  • In een drukke woning waar verschillende stijlen naar voren komen, kan het verstandig zijn om één uniek stuk als middelpunt te kiezen. Hierdoor zal de ruimte samenhangend aanvoelen en niet misplaatst zijn.
  • Creëer een zekere samenhang. In een eclectisch interieur kan bijna alles, maar het is slim om te kiezen voor samenhang. Kies één element waarmee je eenheid kunt creëren; kies bijvoorbeeld een kleur die op meerdere plekken terugkomt.
  • Beperk je tot vier kleuren wanneer je kunstwerken in jouw huis aanbrengt. Dit voorkomt dat het te druk wordt.
  • De basis van de kamer moet rustig zijn en er mogen maar een paar opvallende stukken in staan om de rust te bewaren. Dit zal de aandacht vestigen op bepaalde items bij de hand met behoud van rust en stilte in de ruimte.
  • Het maken van een interieur plattegrond kan nuttig zijn om u te helpen erachter te komen welke kleuren, texturen en patronen zullen werken in uw eclectische ruimte. Op deze manier is het gemakkelijker om te zien of alles wat je gelukkig maakt mogelijk is wanneer je met dit soort stijl werkt!
  • In plaats van alleen de decoratieve spullen in je woonkamer te zetten, moet je eerst bedenken waar je ze voor gaat gebruiken. Als je al die functionele dingen op hun plaats hebt, kun je overwegen om er wat decoratie aan toe te voegen.
  • Evenwicht is de sleutel bij het inrichten van uw ruimte. Het mixen en matchen van verschillende stijlen, kleuren of materialen kan u helpen een evenwichtige kamer te creëren!
Bekijk alle interieurstijlen

Verschillende woonstijlen

Het eclectische interieur is onverwacht. Het combineert originele details, meubels en accessoires in een stijl die je bij elke blik zal verrassen. Het plafond zou bijvoorbeeld opvallend kunnen zijn of een nadruk op de vloer zou je kunnen opvallen in plaats van te herhalen wat er al is.

Wil je modern klassieke stijl mixen met een retro interieur? Wil je urban jungle vibes naast landelijke sferen of bohemian stijl gecombineerd met Scandinavische elementen? Mensen die niet in een hokje gestopt willen worden met hun woonstijl zullen genieten van de kracht van eclecticisme omdat het een veelzijdige stijlterm is.