Wat is Scandinavisch design?

Scandinavisch design is al bijna een eeuw lang ontzettend populair en daarbij gaat het natuurlijk niet alleen over IKEA! De natuurlijke materialen en functionele ontwerpen passen in elk interieur en deze stijl inspireert ook veelvuldig ontwerpers van buiten Scandinavie. Wat is Scandinavisch design precies en wat zijn de kenmerken van deze ontwerpstijl? Hier vind je het antwoord en leer je meer over Scandinavisch design merken en meubelen.

Scandinavisch Design

Wat is Scandinavisch design?

De stroming die nu nu bekend staat als Scandinavisch design kwam in opkomst in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ontwerpers zoals Alvar Aalto en Arne Jacobsen worden gezien als de oprichters van deze stroming. Hun focus lag hierbij op duurzaamheid, eenvoud en functionaliteit, maar zonder het belang van plezier in het gebruik van het meubilair te vergeten. Ook internationale ontwerpers zoals Charles Eames en Jean Prouvé werden beinvloed door deze kenmerken (en inspireerden op hun beurt Scandinavische ontwerpers), zodat de elementen van Scandinavisch design zichtbaar zijn in meubelstukken en interieurs over de hele wereld.

Scandinavisch design staat bekend om het gebruik van natuurlijke materialen om praktische, minimalistische meubelen te creëren. De combinatie van functionaliteit en gezelligheid van Scandinavisch design maakt het ook ontzettend populair in Nederland. Deze eigenschappen zorgen er ook voor dat deze meubelen nooit uit de mode zijn. Scandinavisch design vintage meubilair uit de jaren dertig ziet er nog steeds modern uit en past dus ook uitstekend in een eigentijds interieur.

De beste Scandinavisch design meubelen en accessoires

Scandinavisch design meubelen zijn functioneel en ogen simpel, maar bieden wel comfort. Er wordt weinig gebruik gemaakt van decoratieve elementen. De meeste meubelstukken zijn gemaakt van natuurlijke materialen en hebben ook natuurlijke kleuren en eventueel patronen. Accessoires zoals planten, vazen, tapijten en kaarsen – eventueel in accentkleuren – voegen sfeer toe. Ook textiel zoals gordijnen en beddengoed is verkrijgbaar in Scandinavisch design. Deze hebben vaak abstracte of door de natuur geïnspireerde patronen.

Er zijn veel iconische Scandinavische ontwerpen, zoals de Ant Chair van Arne Jacobsen. Zijn Egg Chair is misschien wel de beroemdste fauteuil van Scandinavisch design. Ook de lampen van Poul Henningsen zijn zeer herkenbaar. Hieronder volgen nog een aantal voorbeelden van meubels van Scandinavisch design, zowel klassiekers als moderne ontwerpen.

  • Modern Scandinavisch design bank en fauteuil:

 

  • De Savoy-vaas, ontworpen door Alvar Aalto voor Littala in 1936:

 

  • Een Scandinavische design lamp uit de jaren zestig:

 

Zo richt je je huis in met Scandinavisch design

Het is erg makkelijk om meubelen van Scandinavisch design in je interieur te integreren, omdat ze zo functioneel en neutraal zijn. Houd je van een minimalistisch interieur? Tijdloze witte muren of moderne grijze muren passen perfect bij de natuurlijke materialen en kleuren van een strakke Scandinavisch design bank. Is jouw stijl juist kleurrijker? Dan kun je volop accessoires toevoegen, zoals kleurrijke gordijnen, tapijten en kussens. Gebruik aanvullende verlichting om de sfeer van jouw keuze te creëren.

Bekende Scandinavisch design merken

De Finse architect en ontwerper Alvar Aalto, een van de oprichters van de stroming, is nog altijd een van de bekendste Scandinavisch design merken. Studio Aalto, het kantoor ontworpen door Alvar Aalto in 1955, laat veel voorbeelden zien van Scandinavisch design vintage meubelen, zoals de iconische Stool 60:

Andere bekende Scandinavisch design merken en ontwerpers zijn Arne Jacobsen, het Finse Marimekko, de Deense merken Kaare Klint en Poul Henningsen en de moderne merken Muuto, Hay en Ferm Living.

Scandinavisch design is een goede keuze voor je interieur, omdat het waarschijnlijk nooit uit de mode zal gaan en gemakkelijk aangepast kan worden aan huidige trends door het kiezen van de juiste accessoires. Je kunt een kamer inrichten rond een vintage meubelstuk als blikvanger of juist je hele huis inrichten met modern Scandinavisch design. Met zoveel keuze is er gegarandeerd iets voor jouw smaak te vinden.

Scandinavische designmeubelen

Gratis bezorgd vanaf € 50,-