Zo richt je een brocante woonkamer in

Een brocante woonkamer is erg sfeervol en relatief makkelijk en goedkoop te realiseren. Het is dus niet gek dat deze woonstijl op het moment erg populair is! Maar wat is een brocante inrichting precies en welke meubels en woonaccessoires passen hier het beste bij? In dit artikel vind je volop tips en brocante inrichting ideeën.

brocante woonkamer

Wat is een brocante inrichting?

‘Brocante’ betekent ‘tweedehands’ in het Frans. Bij een brocante interieur draait het dus om tweedehands (uitziende) meubelen en decoraties. Dit zorgt veelal voor een landelijke sfeer en geeft je het idee dat achter elk meubelstuk een verhaal zit, of je dit leuke bijzettafeltje nu echt op een vlooienmarkt bent tegengekomen of juist een nieuw tafeltje met gebruikte ‘look’ hebt aangeschaft. Het gaat hierbij juist niet om perfect onderhouden antiek. Je meubilair mag er dus best gebruikt uitzien, bijvoorbeeld met een verweerd uiterlijk en vervaagde verf, maar hoeft niet echt oud te zijn. Ook met gloednieuwe meubels kun je dit effect bereiken!

Brocante woonkamer ideeën

Er zijn twee manieren om een brocante inrichting van de woonkamer te realiseren: met tweedehands meubels of met nieuwe meubels die bewerkt zijn om er brocante uit te zien. En deze kun je natuurlijk prima combineren! Het voordeel van nieuw meubilair is dat je er zeker van kunt zijn dat het in perfecte staat is en jarenlang zal meegaan. Bij tweedehands meubelstukken moet je wel even goed letten op eventuele mankementen, maar je bent vaak wel een stuk goedkoper uit. Hier zijn nog een aantal brocante inrichtingtips:

  • In een brocante interieur worden vooral neutrale kleuren gebruikt, zoals wit en crème. Maar hier hoef je het niet bij te laten! Pastelblauw staat ook prachtig of kies voor een warme accentkleur zoals bordeauxrood.
  • Je kunt een meubelstuk gemakkelijk zelf een brocante uitstraling geven. Schilder een meubelstuk van jouw keuze, bijvoorbeeld een wandkastje of een eettafel, in een neutrale kleur en schuur deze er (na het drogen) deels weer af om het meubel een verweerde indruk te geven.
  • Gebruik oude meubelstukken in een nieuwe context. Een oude houten deur wordt bijvoorbeeld een prachtig tafelblad en die tweedehands hutkoffer wordt een leuke salontafel, eventueel met een likje verf.
  • De rest van je brocante woonkamer kleed je aan met natuurlijke materialen. Denk hierbij aan bakstenen muren en een houten of tegelvloer.
  • Een brocante woonkamer kun je prachtig aanvullen met textielen met landelijke kleuren en patronen. Kies bijvoorbeeld voor gordijnen en sierkussentjes met een bloemendessin. Deze mogen er gerust nieuw uitzien.
  • Vergeet ook niet een aantal decoratieve elementen toe te voegen. Je maakt een brocante interieur gezellig met woonaccessoires zoals (tweedehands) kandelaren, spiegels, fotolijstjes, vazen en lampen. Keuze genoeg!

De mooiste meubels voor een brocante interieur

Voor een brocante inrichting van je woonkamer kies je dus landelijke en tweedehands ogende meubels van natuurlijke materialen. Een voorbeeld hiervan is de kast in onderstaande afbeelding, met de karakteristieke afbladerende verf.

Ook dit elegante ladenkastje past perfect in een brocante woonkamer met een landelijke uitstraling en is mooi aangevuld met bijpassende woonaccessoires:

Dezelfde verweerde ‘look’ zie je op deze twee stoelen en is hier gecombineerd met nieuwe bekleding voor een modern tintje. Dit soort stoelen staat prachtig bij een klassieke houten eettafel – je brocante meubels hoeven geen matchend setje te vormen.

Zoals je ziet, zijn er verschillende manieren om je woonkamer te vullen met een gezellige brocante inrichting, van het aanschaffen van tweedehands meubilair tot het slim aanpassen van nieuwe meubels. Hopelijk hebben deze brocante woonkamerideeën je genoeg inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan!

Brocante meubels

Gratis bezorgd vanaf € 50,-