Japandi is de nieuwe interieurtrend die Japan en de Scandinavische stijl samenbrengt, twee contrasterende maar complementaire stijlen. Twee landen die geografisch gezien niet verder uit elkaar kunnen liggen, hebben elkaar gevonden in het interieur design spectrum vanwege hun vergelijkbare stijlen. Scandinavië is de thuisbasis van minimalisme met strakke lijnen, terwijl de Japanse stijl ook zijn wortels heeft in eenvoud, maar in plaats daarvan organische vormen gebruikt zoals bamboe of rijstpapier. 

Japandi woontrend

De Wabi Sabi en Hygge levensfilosofie

De Japanse en Scandinavische ontwerpstijlen worden beide als minimalistisch beschouwd. Bovendien hechten de mensen van beide plaatsen veel belang aan vakmanschap van hoge kwaliteit en aan eenvoud die een product esthetisch aantrekkelijk maakt. De Wabi Sabi filosofie is ontstaan in Japan terwijl de Hygge levensstijl meer een Scandinavisch fenomeen was met gelijkaardige ideeën over hoe dingen zouden moeten gedaan worden.

In het tijdperk van snelle trends en nieuwe producten kunnen Wabi Sabi en Hygge als een soort “anti-trend” worden beschouwd. In plaats van allerlei rages te volgen om elk seizoen nieuwe dingen te kopen, promoten deze anti-trends kwaliteit boven kwantiteit. Overeenkomsten in uiterlijk zijn onder andere natuurlijke materialen zoals hout of bamboe voor meubels, terwijl linnen vaak wordt gebruikt voor beddengoed.

Er zijn duidelijke verschillen tussen de twee stijlen en dit is wat de Japanse stijl zo spannend maakt. Scandi stijl gebruikt voornamelijk lichte kleuren zoals wit, beige en grijs met lichtere houtsoorten. De Japanse stijl gebruikt meer donkere kleuren zoals rood of zwart samen met donkerder houtsoorten. De scandinavische ontwerpen hebben rechte lijnen terwijl de japanse de neiging hebben om vormen van objecten af te ronden in ontwerpplannen.

Een geschiedenis van Deens-Japanse ontwerpinvloed

In de afgelopen jaren is in Denemarken een nieuwe modetrend ontstaan. Japandi laat zich inspireren door Japan en mengt dit met de Deense cultuur om iets werkelijk unieks te creëren. De wortels van deze stijl gaan honderden jaren terug, toen Denemarken in 1785 voor het eerst handel begon te drijven met Japan!

In het midden van de 18e eeuw gingen veel Deense architecten en kunstenaars naar Japan op zoek naar inspiratie. De Denen behoorden tot de eerste westerlingen die in die tijd Aziatische landen bezochten. Men gaat ervan uit dat de Japanse invloeden ook vandaag nog te zien zijn in keramiek, meubelontwerpen en minimalisme binnen de hedendaagse Deense cultuur. Als tegenprestatie is gezegd dat veel waardering van deze twee verschillende culturen wederzijds is geworden aan beide Scandinavische kusten waar men momenteel op eigen gelegenheid verblijft.

De Deense architect Bjarke Ingles zei ooit: “In Japan en Denemarken hebben ze veel respect voor ambachtslieden, vakmanschap en natuurlijke materialen zoals hout.” Met dit citaat in het achterhoofd is het niet moeilijk om te zien dat er een vroege Japanse invloed zou kunnen zijn op het hedendaagse Deense design. Dit kan gemakkelijk worden gezien door de open architectuur van beide culturen samen met het minimalisme dat een gevoel van waardering voor de natuur door middel van eenvoud weerspiegelt.

In de Japandi trend speelt de natuur dus een hoofdrol. De warme houttinten in veel woonartikelen komen weer terug in deze natuurlijke stijl van inrichten. Welke kleur ga jij kiezen? Wil je Scandinavische invloeden toevoegen in je inrichtingskeuzes of hou je gewoon meer van Japan? Als het de laatste optie is, zoek dan iets met blauwe en groene tinten samen met wat donkerpaarse accenten voor contrast tegen een verder neutrale achtergrond die wit of bruingekleurd is. Zwart kan ook worden gebruikt als een andere populaire keuze onder deze decoreren stijlen ook.

Japandi woonstijl

Japandi woonstijl creëren

Dus hoe creëer je een Japandi interieur? Er zijn veel manieren om je ruimte in de Japanse geest te stylen, maar wij hebben een aantal tips verzameld voor zowel slaapkamers, badkamers als woonkamers.

Stylingtip 1: Kies voor tegels

Tegels zijn een ideale keuze voor een huis dat de minimalistische levensstijl van Japan en Scandinavië nastreeft. De gladde oppervlakken hebben iets schoons over zich en geven een opgeruimd gevoel. Tegels kunnen nu bijna overal worden gebruikt; denk aan het toevoegen van tegels aan de lambrisering van uw woonkamer of het gebruik ervan op een deel van het hoofdeinde van uw slaapkamer. Je kunt een spannend kleurenschema volgen, verschillende soorten en maten met elkaar combineren of zelfs andere materialen dan tegels gebruiken!

Stylingtip 2:  Zachte teddystoffen

De teddytrend is niet te stoppen. De Japandi stijl wordt gekenmerkt door zijn zoektocht naar zachtheid. Van sofa’s tot fauteuils, vloerkleden en kussens – de lieflijke stof heeft iedereen in zijn greep omdat hij ongelooflijk uitnodigend is. Terwijl sommigen op zoek zijn naar zachtheid in hun interieur door middel van dikke tapijten of wollige plaids, hebben anderen gekozen voor pluche kussens in plaats van harde bekleding om hen te omhelzen met warmte tijdens deze koude wintermaanden.

Stylingtip 3: Natuurlijke organische vormen

Naast het aanbrengen van grafische lijnen met tegels uit stylingtip één, spelen organische vormen de hoofdrol bij het creëren van een uitnodigende omgeving voor gasten! Items moeten golvende of zachte kenmerken hebben – ze kunnen bijvoorbeeld rond en/of bolvormig zijn – om een gevoel van kalmte af te geven wanneer mensen uw huis binnenkomen.

Stylingtip 4: Neutrale kleuren

Neutraal is de basis van Japandi stijl, dus het maakt gebruik van lichte kleuren met contrasterende details in rood en zwart. Wit wordt meestal niet gebruikt, maar zand, grijs en nudetone zijn gebruikelijk voor het creëren van een warm geheel dat aan de ene kant rustig is, maar ook spannend door de beweging. Door ook bruin te gebruiken om het interessant te houden en uiteindelijk uit te komen op donkergrijs betoneffect voor warmte.

Japandi meubels

De Japandi-stijl is een minimalistische benadering van interieurdecoratie, dus je hebt strakke lijnen en een lege vloer nodig. In deze drukke wereld waarin we altijd op zoek zijn naar rust en regelmaat, zou de Japandi-stijl wel eens iets voor jou kunnen zijn! Wilt u het eens proberen? Bekijk de woonartikelen in onze shop die passen in deze minimalistische trend en vind vandaag nog wat het beste werkt in je eigen woon- of slaapkamer!