Bohemian interieur: 6 idëeen om een Bohemian woonstijl te creëeren

Een bohemian interieur is weer helemaal hip! Met de bonte, extravagante en toch exotische kleuren ben je niet bang om op te vallen met deze stijl. Je hoeft met dit soort interieur niet eens op vakantie tijdens de zomer, want je haalt letterlijk verschillende werelddelen in huis.

De meeste mensen kennen bohemian waarschijnlijk vanuit Ibiza. Hier kwam de stijl dan ook, enkele jaren geleden, vanuit overgewaaid naar Nederland. Plotseling droeg iedereen bohemian kleding, werd er een hoop boho-materiaal in huis gehaald en boho-chic? Dat was niet alleen een stijl, maar een regelrecht begrip. Je kan bohemian echter ook vergelijken met de jaren 60 hippie stijl. Ook hier werd gebruik gemaakt van veel bonte kleuren die je normaliter niet zo snel met elkaar zou combineren. Bij bohemian is alles toegestaan. Sterker nog: hoe kleurrijker hoe beter. Zeker als je het combineert met natuurlijke materialen of de industriële look die al geruime heel populair is als stijl voor Nederlandse woningen.

Bohemian-stijl
Bohemian-interieur

Vuistregels voor de bohemian woonstijl

Bohemian kan je gemakkelijk herkennen. Het is dan ook niet per se een geijkte vorm van interieurstyling, maar kenmerkt zich door de sfeer en warmte die het uitstraalt. Deze stijl omvat veel persoonlijke elementen. Wat iedere woning weer uniek maakt. Met deze vuistregels maak jij al een goed begin om je interieur om te toveren in bohemian woonstijl.

De basiskleur

Hoewel bohemian samenhangt met het gebruik van (veel bonte kleuren) is het wel slim om een kleur op meerdere plekken terug te laten komen. Zo verbind je alle verschillende componenten met elkaar en zorg je ervoor dat het geheel niet ‘te druk’ wordt. Een kleine valkuil als het aankomt op een bohemian interieur. Je kan ervoor kiezen om voor een donkere kleur te gaan (zwart, donkerblauw enzovoorts), maar ook lichte aardetinten doen het goed tegenover de kleurrijke boho-accessoires waar je de woning mee gaat aankleden.

Laat jezelf gaan

Het leukste aan bohemian is, zoals we al lieten vallen, dat er geen geijkte interieurstyling aan te pas komt. Laat jezelf dus lekker gaan als het aankomt op de dingen die jij mooi vindt. Je kan naar hartenlust combineren tussen vintage, modern, rustiek en ga zo maar verder.

Stukje van jezelf in de bohemian decoratie

Vergeet daarnaast het ‘stukje van jezelf’ niet. Denk aan mooie foto’s, spullen die je op de kop hebt getikt tijdens een geweldige vakantie, een oud boek van een familielid… Authentieke spullen met emotionele waarde en een verhaal horen altijd thuis in een bohemian interieur. Je hoeft dus niets meer op te bergen uit angst dat het niet bij je interieur past. Bij bohemian gaat niets de zolder op! 

Vintage

Vintage doet het sowieso heel erg goed in een bohemian interieur. Kortom: tijd om naar de plaatselijke kringloopwinkel te gaan of om rommelmarktjes af te struinen naar items die niet mogen missen in jouw woonkamer. Zo misstaat de normaal zo ‘kitscherige’ kroonluchter uit een brocante woonkamer helemaal niet in een echt boho-interieur, of items van je industriële slaapkamer. Sterker nog: als je dit kan combineren met een kleurrijk aztec-tapijt (onmisbaar in een bohemian interieur) dan weet je zeker dat je indruk maakt bij vrienden en familie. Zoals het ook hoort, als je echt voor boho gaat.

Vergeet de planten niet in je bohemian inrichting

Vergeet niet om de ruimte verder aan te kleden met wat groen. Planten zijn onmisbaar in een bohemian interieur. Stoere hangplanten, palmpjes, vetplanten of kunstplanten (als je niet al te groene vingers hebt). Ook op het gebied van planten mag eigenlijk alles en kan je echt van alles combineren. Door wat groen in je woning te halen draag je niet alleen bij aan de rustgevende, natuurlijke kant, van de bohemian stijl. Het is ook nog eens bewezen gezond om een of meerdere planten in je woning te hebben. Bohemian meets urban jungle.

Bohemian meubels

Dan het volgende punt: bohemian meubels. Waar moet je dan zoal aan denken? Meubels van natuurlijke materialen staan eigenlijk altijd goed bij deze stijl. Denk aan rotan, riet, hout en ga zo maar verder. Deze natuurlijke meubels zorgen voor een rustig effect in de toch zo uitgesproken bohemian stijl. Natuurlijk kleed je dit wel aan met de nodige stoffen. Denk aan luxe, velours kussentjes of een opvallend tapijt. Je kan de verschillende materialen ook prima met elkaar combineren. Zo is het helemaal oké als je een houten salontafel hebt, met een rotan kuipstoel en rieten bijzettafeltje. Nogmaals: alles kan en mag als het gaat om een bohemian interieur. Dus je kan daar net zo goed gebruik van maken!

Bohemian interieur & meubels

Gratis bezorgd vanaf € 50,-