Zo creeër je een urban jungle interieur

Na een paar jaar waarin kamerplanten helemaal uit de mode waren, zijn ze nu zo populair dat er een hele woonstijl rond ontstaan is: urban jungle interieur. De urban jungle woontrend is ideaal voor moderne woningen met weinig buitenruimte – je haalt de natuur namelijk gewoon naar binnen! Daar komt als bonus nog bij dat veel kamerplanten luchtzuiverend werken, dus je hebt minder last van luchtvervuiling in huis.

Wat is urban jungle interieur?

De urban jungle trend is geïnspireerd door de natuur en wordt gekenmerkt door het gebruik van een overvloed aan planten en natuurlijke materialen. Hoe meer kamerplanten hoe beter! Groen is dus de kleur die je het meest terugziet in dit interieur. Een urban jungle interieur is niet alleen sfeervol maar ook erg gezond. Bovendien kost het weinig tijd, geld en moeite om deze trend te volgen. Je hoeft namelijk in de meeste gevallen geen nieuw meubilair aan te schaffen of muren te schilderen.

Creëer een urban jungle interieur met verschillende planten

Tips om een urban jungle woonkamer of slaapkamer in te richten

De simpelste manier om de urban jungle trend te volgen, is om je huis helemaal te vullen met kamerplanten. Zet ze op de vensterbank, naast je bed of in de boekenkast – of hang ze aan het plafond! Vergeet niet dat de meeste planten behoorlijk veel zonlicht nodig hebben. Een kamer met kleine ramen op het noorden, bijvoorbeeld, heeft niet genoeg natuurlijk licht voor zonaanbiddende planten. Lichte, glanzende oppervlakken en spiegels zorgen ervoor dat je het meeste uit het aanwezige licht haalt.

Volg de urban jungle trend met hangplanten

Laat je ook bij de rest van de inrichting inspireren door de natuur. Plantaardige materialen als hout, rotan en bamboe passen natuurlijk perfect in een urban jungle interieur. Strakke witte muren vormen een mooi contrast met het weelderige groen van al die planten, maar je kunt ook experimenteren met donkergroen, grijs of pasteltinten. Houd de rest van je kleurenpalet neutraal om de aandacht niet af te leiden van de planten.

Heb je geen groene vingers, maar wil je toch meedoen aan de urban jungle trend? In plaats van echte planten te gebruiken, kun je je huis inrichten met botanische prints. Er zijn verschillende soorten urban jungle behang en textiel verkrijgbaar, zodat je de hele kamer in deze stijl kunt aankleden – van beddengoed tot gordijnen en accessoires. Je kunt het ook simpel houden met aantal kussentjes en ingelijste afbeeldingen en illustraties van planten. Andere voorbeelden van urban jungle accessoires zijn keramische beeldjes van planten, serviesgoed met botanische prints en kaarsen in de vorm van cactussen.

Urban jungle behang staat prachtig in de slaapkamer

De beste urban jungle planten

Bij een urban jungle interieur draait alles om een ding: planten. Je kunt daarbij allerlei verschillende soorten planten door elkaar gebruiken of juist een thema kiezen zoals cactussen en vetplanten of tropische planten. Hier zijn vijf huisplanten die perfect bij de urban jungle woontrend passen.

  1. Cactussen en vetplanten. Woestijnplanten zijn op het moment ontzettend populair en niet voor niets: deze planten zijn ontzettend makkelijk te verzorgen en zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Het is belangrijk om ze te potten in speciale cactusgrond, omdat dit zorgt voor voldoende afwatering. Geef ze niet te veel water en plaats cactussen en vetplanten op een zonnige vensterbank.

Cactussen zijn populaire urban jungle planten

  1. Luchtplantjes. Deze grappige plantjes zijn ook ontzettend trendy. Het leuke is dat luchtplantjes geen grond nodig hebben – ze halen al hun benodigde voedingsstoffen uit de lucht en het water. Er zijn dus veel mogelijkheden om je interieur te decoreren met deze geweldige urban jungle planten. Dompel je luchtplantjes 1-2 keer per week (afhankelijk van de luchtvochtigheid) een uurtje onder in water.
  2. De graslelie. Dit is een van de makkelijkste kamerplanten. Deze plant met zijn herkenbare gestreepte sprieten heeft alleen af en toe een scheutje water nodig. Lijken de wortels bijna uit de pot te barsten? Dan is het tijd om de graslelie te verpotten.
  3. Varens. Heb je een kamer met weinig natuurlijk licht, waar je toch de urban jungle trend wil volgen? Varens staan liever in een schaduwrijkplekje dan in de volle zon. Deze planten zijn er in veel verschillende soorten die je kunt combineren tot een aantrekkelijk geheel. Varens houden van een hoge luchtvochtigheid, dus houd de grond vochtig en besproei ze regelmatig met de plantenspuit. Of zet ze in de badkamer!
  4. De kentiapalm. Deze tropische plant wordt erg groot maar groeit niet snel en is daardoor een prachtige invulling voor een loze hoek. De kentia heeft regelmatig water nodig (elke 5-10 dagen, afhankelijk van het seizoen), maar is verder niet veeleisend. Vermijd direct zonlicht en zeer lage temperaturen.

De Kentia en andere planten passen goed in een urban jungle woonkamer

Ideeën voor een urban jungle tuin

Je hoeft de urban jungle trend natuurlijk niet alleen binnenshuis te houden! Ook van je tuin kun je een urban jungle maken. Hier gaat het er juist om dat je die stedelijke sfeer naar buiten haalt met huiselijk tuinmeubilair, accessoires met botanische printen en eventueel zelfs een tapijt. Ook hier gebruik je neutrale kleuren en natuurlijke materialen voor het mooiste effect.

Met deze tips en ideeën kun je snel aan de slag om je eigen urban jungle interieur te creëren!

Home Meubels