Na een paar jaar waarin kamerplanten helemaal uit de mode waren, zijn ze nu zo populair dat er een hele woonstijl rond ontstaan is: urban jungle interieur. De urban jungle woontrend is ideaal voor moderne woningen met weinig buitenruimte – je haalt de natuur namelijk gewoon naar binnen! Daar komt als bonus nog bij dat veel kamerplanten luchtzuiverend werken, dus je hebt minder last van luchtvervuiling in huis.

Urban jungle is tijdloos. De trend voor kamerplanten is waarschijnlijk hier om te blijven! Het maakt niet uit wat voor soort look je verkiest, er zijn altijd mooie planten die bij je stijl passen. Of je nu houdt van de echte natuuruitstraling met hout en steen, of dat je gaat voor een meer minimalistische inrichting: een urban jungle interieur past er perfect bij.

Urban jungle interieur

Wat is urban jungle interieur?

De urban jungle trend is geïnspireerd door de natuur en wordt gekenmerkt door het gebruik van een overvloed aan planten en natuurlijke materialen. Hoe meer kamerplanten hoe beter! Groen is dus de kleur die je het meest terugziet in dit interieur. Een urban jungle interieur is niet alleen sfeervol maar ook erg gezond. Bovendien kost het weinig tijd, geld en moeite om deze trend te volgen. Je hoeft namelijk in de meeste gevallen geen nieuw meubilair aan te schaffen of muren te schilderen.

Urban jungle is niet alleen een trend van het interieur, maar ook een inrichting die vooral op Instagram populair is onder de hashtag #urbanjungle. De grootste jungle-liefhebber in deze jungle is waarschijnlijk Elsa de Youtuber. Ze heeft meer dan 600.000 volgers en uploadt soms zelfs tot 10 video’s per week op haar kanaal met mooie en inspirerende home movies.

Tips om een urban jungle woonkamer of slaapkamer in te richten

De simpelste manier om de urban jungle trend te volgen, is om je huis helemaal te vullen met kamerplanten. Zet ze op de vensterbank, naast je bed of in de boekenkast – of hang ze aan het plafond! Vergeet niet dat de meeste planten behoorlijk veel zonlicht nodig hebben. Een kamer met kleine ramen op het noorden, bijvoorbeeld, heeft niet genoeg natuurlijk licht voor zon aanbiddende planten. Lichte, glanzende oppervlakken en spiegels zorgen ervoor dat je het meeste uit het aanwezige licht haalt.

Laat je ook bij de rest van de inrichting inspireren door de natuur. Plantaardige materialen als hout, rotan en bamboe passen natuurlijk perfect in een urban jungle interieur. Strakke witte muren vormen een mooi contrast met het weelderige groen van al die planten, maar je kunt ook experimenteren met donkergroen, grijs of pasteltinten. Houd de rest van je kleurenpalet neutraal om de aandacht niet af te leiden van de planten.

Heb je geen groene vingers, maar wil je toch meedoen aan de urban jungle trend? In plaats van echte planten te gebruiken, kun je je huis inrichten met botanische prints of kunstplanten. Er zijn verschillende soorten urban jungle behang en textiel verkrijgbaar, zodat je de hele kamer in deze stijl kunt aankleden – van beddengoed tot gordijnen en accessoires. Je kunt het ook simpel houden met aantal kussentjes en ingelijste afbeeldingen en illustraties van planten. Andere voorbeelden van urban jungle accessoires zijn keramische beeldjes van planten, serviesgoed met botanische prints en kaarsen in de vorm van cactussen.

Met een urban jungle interieur kun je jouw creativiteit volledig los laten gaan. De slaapkamer is de perfecte plaats voor planten, want je voelt je er ontspannen. Plus, planten kunnen de luchtkwaliteit in je slaapkamer verbeteren. Je kunt ook een groen hoekje maken met plantenstandaards of ze met plantenhangers aan de muur hangen om je huis te versieren.

Als je je woonkamer een urban jungle make-over wilt geven kun je meubels gebruiken die groene details hebben, zoals stoelkussens van mosstof of bekleed met groen katoenen fluweel. Je kunt groene accessoires ook aanvullen met roze en paarse tinten om tegelijk frisheid en warmte toe te voegen.

Sommige mensen zetten een paar echte planten op hun consoletafels, wat altijd leuk is als er elders geen plaats meer is voor decoratie. Andere populaire voorbeelden zijn succul in potten en terrariums van glas om tafels te versieren.

Een felgroene muur is altijd een goed idee, maar je kunt het ook down to earth brengen met levendig textiel in tinten groen, rood of roze dat als vloerkussens voor de bank wordt gebruikt. Het resultaat zal een urban jungle woonkamer zijn die zowel fris als kleurrijk is.

De beste urban jungle planten

Bij een urban jungle interieur draait alles om een ding: planten. Je kunt daarbij allerlei verschillende soorten planten door elkaar gebruiken of juist een thema kiezen zoals cactussen en vetplanten of tropische planten. Hier zijn vijf huisplanten die perfect bij de urban jungle woontrend passen.

  1. Cactussen en vetplanten. Woestijnplanten zijn op het moment ontzettend populair en niet voor niets: deze planten zijn ontzettend makkelijk te verzorgen en zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Het is belangrijk om ze te potten in speciale cactusgrond, omdat dit zorgt voor voldoende afwatering. Geef ze niet te veel water en plaats cactussen en vetplanten op een zonnige vensterbank.

  1. Luchtplantjes. Deze grappige plantjes zijn ook ontzettend trendy. Het leuke is dat luchtplantjes geen grond nodig hebben – ze halen al hun benodigde voedingsstoffen uit de lucht en het water. Er zijn dus veel mogelijkheden om je interieur te decoreren met deze geweldige urban jungle planten. Dompel je luchtplantjes 1-2 keer per week (afhankelijk van de luchtvochtigheid) een uurtje onder in water.
  2. De graslelie. Dit is een van de makkelijkste kamerplanten. Deze plant met zijn herkenbare gestreepte sprieten heeft alleen af en toe een scheutje water nodig. Lijken de wortels bijna uit de pot te barsten? Dan is het tijd om de graslelie te verpotten.
  3. Varens. Heb je een kamer met weinig natuurlijk licht, waar je toch de urban jungle trend wil volgen? Varens staan liever in een schaduwrijkplekje dan in de volle zon. Deze planten zijn er in veel verschillende soorten die je kunt combineren tot een aantrekkelijk geheel. Varens houden van een hoge luchtvochtigheid, dus houd de grond vochtig en besproei ze regelmatig met de plantenspuit. Of zet ze in de badkamer!
  4. De kentiapalm. Deze tropische plant wordt erg groot maar groeit niet snel en is daardoor een prachtige invulling voor een loze hoek. De kentia heeft regelmatig water nodig (elke 5-10 dagen, afhankelijk van het seizoen), maar is verder niet veeleisend. Vermijd direct zonlicht en zeer lage temperaturen.

Ideeën voor een urban jungle tuin

Je hoeft de urban jungle trend natuurlijk niet alleen binnenshuis te houden! Ook van je tuin kun je een urban jungle maken. Hier gaat het er juist om dat je die stedelijke sfeer naar buiten haalt met huiselijk tuinmeubilair, accessoires met botanische printen en eventueel zelfs een tapijt. Ook hier gebruik je neutrale kleuren en natuurlijke materialen voor het mooiste effect.

Houdt natuurlijk wel een beetje rekening met zonlicht, want niet alle planten houden van schaduw. Als je wat inspiratie zoekt, zijn hier een paar ideeën:

  • Gebruik houten planken als tuinmeubelen en zet er potplanten op. Je kunt ook een oude metalen ton als salontafel gebruiken en er wat kleinere potten op zetten. Een bankje van boomstronken of andere natuurlijke materialen is een ander idee om je urban jungle tuin huiselijk te maken; misschien zet je er zelfs een parasol bij.
  • Gebruik neutrale muurkleuren en breng de ruimte in kaart met zwart-wit patronen: als je niet graag in de tuin vertoeft omdat het er te zonnig is, maar wel van planten houdt – is dit misschien iets voor jou! Benadruk ook kenmerken zoals klimplanten met accessoires als deze om ze te laten knallen.
  • Gebruik accessoires zoals een doodskop in de jungle om wat humor toe te voegen, of zwart-witte potten om je tuin een ‘grote stad’ gevoel te geven. Je kunt ook accessoires gebruiken die niet per se bij de rest van het interieur passen, maar toch passen in de stijl die je voor ogen hebt.
  • Verf geeft karakter aan wat anders gewoon een muur geweest zou zijn – glamoureus! Wil je nog verder gaan na het gebruik van inspirerende citaten op lianen, stickers bewezen door planten of patronen geïnspireerd door de natuur – probeer dan je eigen patroon zelf te maken! Misschien vind je inspiratie in natuurlijke voorwerpen.

Met deze tips en ideeën kun je snel aan de slag om je eigen urban jungle interieur te creëren.

🌳 Wat is urban jungle interieur?

De Urban Jungle is de nieuwste trend in interieurdecoratie. Het is een stijl die planten in je huis brengt en ze de overhand laat nemen, net zoals ze dat buiten de stadsgrenzen doen. Kunstmatige of echte planten zijn beide geweldig voor dit ontwerpidee; of je nu een indoor jungle wilt maken van één plant of elke hoek vol wilt zetten met groen – de keuze is aan jou!

🌳 Hoe creeer je een urban jungle?

De kleinere planten staan vaak leuk op een dressoir of in de vensterbank. Hangende vetplanten- en cactustuinen worden steeds populairder nu stedelingen zich realiseren hoe gemakkelijk ze de urban jungle compleet maken. Ze kunnen worden opgehangen aan gaas dat aan muren, plafonds, kasten en zelfs vensterbanken wordt bevestigd.

🌳 Waar in huis creëer je urban jungle?

Een stadsjungle kan overal in huis worden gecreëerd, en het is het beste om een plek te kiezen waar je het grootste deel van jouw tijd doorbrengt. Of dat nu een ruimte is zoals de woonkamer of de badkamer met planten voor respectievelijk warmte en esthetiek- er zijn genoeg mogelijkheden in elk huis! Probeer bijvoorbeeld tropische planten in de badkamer of groen planten in de buurt van het bed om droge luchtvervuiling ’s nachts tegen te gaan.

Urban jungle interieur

Gratis bezorgd vanaf € 50,-