Modern klassiek interieur: een warme stijl met luxe inslag

Het lijkt een lastige vraag; wat maakt een huis, een thuis? Het antwoord is echter relatief simpel; het interieur. De inrichting van een huis is namelijk een hele persoonlijke keuze. Een huiskamer kan door 20 verschillende mensen, op 20 verschillende mensen worden ingedeeld, terwijl de ruimte hetzelfde blijft. Hoe je je huis indeelt, maakt dus of het een huis, of jouw huis is. Het antwoord op die vraag is dus in theorie inderdaad simpel, maar hoe kom je erachter welke stijl bij je past? Wat is nu trendy? En hoe zorg je ervoor dat alles op elkaar aansluit? Het zijn lastige vragen, maar de antwoorden liggen misschien meer voor de hand dan je in eerste instantie zou denken.

Modern klassiek interieur

Waar we vroeger nog een harde scheidingslijn trokken tussen een klassiek en een moderne inrichting, zijn deze stijlen namelijk in de loop der tijd steeds dichter naar elkaar gegroeid. De klassieke inrichting van je oma waar je uit porselein thee dronk en je al een draai om je oren kreeg als je alleen maar keek naar de ‘stoel van opa’, wil je wellicht totaal niet terugzien in je eigen huis. Maar wacht toch nog maar even met het wegbrengen van die gouden kandelaren of oude fauteuil, want je kunt deze klassieke meubels namelijk ook ontzettend leuk in een moderne woonkamer integreren. Dit gebeurt steeds vaker!

Er is dan ook een heuse, eigen stijl ontstaan die een mix van beide is; een ‘modern klassiek’ interieur. Zo worden bijvoorbeeld veel klassieke materialen nu gebruikt in meubels met een modernere uitstraling. De klassieke, ronde vorm is een rode leidraad in de stijl. Daarbij geven met name de grootse meubels, met ronde vormen een klassieke sfeer, terwijl de rustige, maar toch levendige kleuren zorgen voor een moderne en huiselijke uitstraling. Verder maken mooie materialen zoals leer of fluweel dat meubels zoals banken, stoelen en bedden een vorstelijk voorkomen krijgen.

Modern klassieke meubels

Ondanks de ‘simpelere’ vormen en duidelijkere kleuren, die duidelijk de inslag zijn van de moderne stijl, zien we dus ook veel kenmerken vanuit het klassiek interieur. Zo zijn bijvoorbeeld uitgesproken details zoals statige kroonluchters, gouden kandelaren en chique schemerlampen met een grote kap of andere klassieke verlichting, duidelijke voorbeelden van een klassieke inrichting. Dit mag echter ook worden afgewisseld met strakkere items, zoals bijvoorbeeld een industriële wandkast en een stijlvolle trolley met kristallen glazen.

Heb je nog écht klassieke meubels van een verre achter-tante of opa en oma staan? Doe deze dan vooral niet weg. Ondanks dat de meubels van tegenwoordig meer een mix zijn van deze stijlen, kan een echt klassiek stuk ook mooi worden geïntegreerd in een modern klassieke inrichting. Zorg er dan wel voor dat je niet twee uitersten naast elkaar zet. Een zithoek met bijvoorbeeld zowel een klassieke bank, als een strakke, moderne bank, maakt de inrichting al snel een bij elkaar geraapt zooitje. Je kunt de oude bank dan bijvoorbeeld ook opnieuw laten stofferen. Zo integreer je een echt retro stuk weer in een nieuwe stijl!

Kleurenpallet

De basis van een modern klassieke inrichting vind je in rustige, neutrale tinten. Zo worden donkere, luxe kleuren zoals donkerblauw, donkergroen en bordeauxrood afgewisseld met natuurlijke basiskleuren zoals beige, grijzige en zandtinten. Om de klassieke inslag extra kracht bij te zetten, matchen bijvoorbeeld donkerbruin hout en gouden details daarom erg goed bij dit kleurenpallet. Ook mooie natuurstenen zoals marmer zien we in steeds meer huishoudens terugkomen. Met name in keukens en badkamers zijn zowel donkere als lichte kleuren marmer erg populair.

De basics

De mix van klassieke en moderne elementen in een modern klassieke inrichting limiteert zich echter niet bij de meubels, kleurencombinaties en details in huis. Maar ook muur-, vloer- en/of plafond elementen kunnen het verschil maken. De strak witte inrichting past namelijk totaal niet in deze stijl. Om je huis helemaal in stijl te maken, zijn bijvoorbeeld mooie houten vloeren, hoge ramen en plafond- en/of muurversieringen mooie toevoegingen om de toon te zetten. Let echter wel op dat deze elementen, in combinatie met de klassieke prularia, het interieur niet té druk maken. Dergelijke elementen hebben namelijk wel eens de neiging om de show in huis te stelen!

Over het algemeen bevat de modern klassieke stijl dus het beste van twee werelden. De rustige, natuurlijke en huiselijke vormen en kleuren van de moderne stijl, gemixt met de grootse, vorstelijke en luxe materialen en details uit de ‘oude doos’. Het modern klassieke interieur is dus minder kitsch en druk dan het klassieke interieur dat velen van ons voor ons hebben en luxer dan de strakke moderne woonkamer.

Modern klassiek interieur

Snel & voordelig verzonden