Wil jij je kunststof meubels of kozijnen een nieuw leven inblazen, maar weet je niet hoe het moet? Kunststof schilderen is niet veel anders dan hout lakken. De voornaamste reden dat mensen ervoor kiezen om kunststof te verven is omdat ze graag een andere kleur willen in of buiten het huis.

Is jouw stijl gebaseerd op bohemian interieur? Ga dan voor een kleur die goed met de overige meubels past. In dit artikel vind je de antwoorden op veelgestelde vragen als het gaat om kunststof verven. Bovendien geven wij drie tips om je goed voor te bereiden op het proces en een stappenplan voor een stralend resultaat.

Kunststof verven: Dit moet je weten over kunststof verven!

Kun je kunststof verven?

Ja, dat is zeker mogelijk. Voorheen scheen kunststof lastig te zijn om van een nieuwe verflaag te voorzien. Deze reputatie is te danken aan het feit dat kunststof een materiaal is dat gedurende een lange periode geen nieuwe verflaag nodig heeft. Kunststof is zowel onderhoudsarm als kleurvast. Dit betekent dat je het in principe niet hoeft te schilderen. De reden om het wel te doen is onder anderen een andere kleur te geven aan de kozijnen. Wil je bijvoorbeeld voor een make-over van de zolder slaapkamer gaan? Houd dan rekening met de sfeer die je wil creëren. Een zolder met zichtbare houten balken vraagt om industriële slaapkamer ideeën, zoals donkerdere kleuren.

Kunststof verven buiten en binnen

Na enige tijd kan hout beginnen met rotten. Bij kunststof gebeurt dat niet en daarom is het ook niet nodig om een beschermende verflaag aan te brengen. Dit geldt voor zowel voorwerpen binnen als buiten. Je schildert buiten objecten zoals kozijnen met hoogglansverf voor een blijvend resultaat. Daarnaast dien je bij buitenschilderwerk altijd eerst grondverf aan te brengen. Voor het schilderwerk binnen gebruik je zijdeglans verf. Dit type verf is minder gevoelig voor vuil en heeft een luxe uitstraling. U kunt het daarom bijvoorbeeld gebruiken op kunststof kroonlijsten, die zich vaak in de woonkamer bevinden

Voorbereiding is alles

U heeft het vast wel eens gehoord: voorbereiding is alles. Dat geldt ook wanneer u uw kunststof voorwerpen een nieuwe kleur wilt geven. De eerste stap is altijd het reinigen van het oppervlak met water en zeep. Schuur het oppervlak vervolgens met fijnkorrelig schuurpapier, zodat de verf later beter hecht. Veeg na het schuren het stof weg met een vochtige doek. Als u een netjes resultaat wilt, kunt u schilderstape gebruiken.

Aanbieding
1.249,00

5 review(s)

Vandaag besteld, binnen 3 werkdagen in huis

Aanbieding
2.579,00

1 review(s)

Vandaag besteld, binnen 3 werkdagen in huis

Aanbieding

Welk soort verf is geschikt voor kunststof?

Om kunststof van een nieuwe laag verf te voorzien is er geen speciale plastic verf nodig. Het kan prima met verschillende soorten lak, zoals houtlak. Dit is er in allerlei soorten glansgraden, voor ieder wat wils dus. Bij het aanbrengen van een nieuwe laag verf op kunststof is een primer wel essentieel. Het direct aanbrengen van de verf op het plastic kan er voor zorgen dat het niet goed hecht. De primer moet speciaal geschikt zijn voor kunststof. Het is in een spuitbus of pot verkrijgbaar.

Stappenplan voor kunststof verven

Voor iedere verfklus is de voorbereiding nagenoeg hetzelfde. De volgende stappen doorloop je om een geslaagde voorbereiding te bereiken:

  1. Het schoonmaken van het object: het te verven voorwerp moet schoon zijn voordat een verflaag wordt aangebracht.
  2. Schuur het object: na het reinigen van het object is het tijd om te beginnen met schuren. Het liefst gebruik je schuurpapier met korrel 150 of 180.
  3. Plak de ruimte goed af: vloeren of meubels in de nabije omgeving wil je vast niet in de verf hebben. Gebruik een afdekzeil om deze voorwerpen en oppervlaktes te beschermen.

Ze zeggen dat de voorbereiding het halve werk is, dus zorg er zeker voor dat dit in orde is.

Na de voorbereiding is het tijd om aan de slag te gaan met het kunststof verven. Voor een mooi eindresultaat combineer je grondverf met lakverf. De eerste stap betreft het aanbrengen van de grondverf. Hierna schuur je het kunststof lichtelijk en maak je de oppervlakte weer stofvrij. Nu ga je verder met de aflak.

Zoals eerder genoemd, is het niet noodzakelijk om een speciale kunststof verf aan te schaffen. Een houtverf lak biedt in de meeste gevallen de oplossing. De grondverf dient droog te zijn voordat de aflak wordt aangebracht. Als het object uiteindelijk is geschilderd, verwijder je de afplak tape als het nog nat is. Daarna laat je het drogen volgens de aangegeven droogtijden op de pot of spuitbus.

In principe is de klus nu geklaard! Materialen kunnen worden schoongemaakt en dan is het tijd om geduldig af te wachten tot de verf is gedroogd.

Tips bij het verven van kunststof

Voordat je begint met het schilderen van kunststof is het goed om je voor te bereiden en het stappenplan te volgen. Om je nog wat extra voor te breiden, zetten we 3 tips voor je op een rij:

  • Sommige kunststoffen kunnen niet worden geschilderd: polyetheen en polypropeen zijn twee soorten kunststoffen die niet geschikt zijn om te verven. De verf kan namelijk niet goed hechten aan het oppervlak. Controleer voordat je wil verven of jouw kunststof objecten van die materialen zijn gemaakt. Het zou zonde zijn om de meubels of kozijnen uiteindelijk te moeten vervangen.
  • Controleer de oppervlakte goed: het is ook belangrijk om na te gaan of er geen folielaag op de kunststof objecten zit. Als dit zo is, is het namelijk niet mogelijk om het te verven.
  • Object afplakken: tenslotte is het tijdens de voorbereiding ook handig om tape te gebruiken, zo voorkom je scheve randen bij het schilderen.

Het schilderen van kunststof vraagt wat voorbereidingen, maar het resultaat mag er zijn!