Bij het ontwerpen van een woning en daarmede het indelen van de verschillende woonruimtes dien je rekening te houden met een aantal zaken. Enkele standaard woonruimtes zijn bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamers, keuken, bad- en toilet.

Entertainment heeft echter gezorgd voor verandering in de manier waarop woonruimtes ontworpen worden. In deze blog enkele redenen hiervoor nader toegelicht.

Invloed van entertainment

Entertainment en technologie gaan hand in hand met elkaar en deze hebben de laatste jaren bijzonder veel vooruitgang geboekt. Denk maar aan technologieën als Virtual Reality en Augmented Reality alsook smarttech die steeds meer een centralere plek innemen in het leven van de mens. 

Dit heeft niet alleen invloed op de manier waarop woonruimtes ontworpen worden, maar ook op de inrichting daarvan. Verandering van de manier waarop woonruimtes ontworpen worden zijn niet iets van nu alleen, maar ook voor de komende jaren.

De woonkamer

Een mens besteed een groot deel van zijn of haar vrije tijd in de woonkamer. Hier ontvangen ze gasten en kijken alleen of met anderen naar de televisie. Entertainment speelt namelijk een grote rol in de manier waarop deze woonruimte ontworpen en ingericht wordt.

Zo kan het dat de woonkamer dusdanig wordt ontworpen en ingericht, dat een bewoner live voetbalwedstrijden of live roulette spellen of live shows van artiesten direct vanuit zijn of haar woonkamer kan bijwonen met een VR-headset. De headset kan daarbij op eenvoudige wijze gesynchroniseerd worden met live feeds. Nu misschien in mindere mate, maar vooral in de toekomst zal hiermee rekening gehouden moeten worden bij het ontwerpen.

Sommige gaming liefhebbers maken van hun woonkamer een gaming room als ze niet voldoende ruimte beschikbaar hebben of verdelen de ruimte in een woonkamer en gaming ruimte. Je kunt dan alleen of samen met vrienden deelnemen aan een Fortnight of Call of Duty tournament.

Er zijn weer andere personen die van hun woonkamer een theater maken of in ieder geval die proberen na te bootsen. Met geluidsboxen op verschillende plekken in de woonkamer geïnstalleerd en een projector die het beeld projecteert op de muur is dat wel degelijk mogelijk.

De keuken

De keuken wordt normaal gesproken gezien als een ruimte waar de voorbereidingen worden gedaan en waar er gekookt wordt. De keuken ruimte kun je ook gezellig maken door het zodanig te ontwerpen dat je een televisie kunt installeren en tijdens het koken kunt genieten van je favoriete televisieprogramma.

De slaapkamer

Een andere plek waar je een groot deel van je leven doorbrengt is de slaapkamer. Ook hier zul je net als de woonkamer rekening moeten houden met je entertainment behoefte bij het ontwerpen van deze ruimte.

Als je bijvoorbeeld een smarthome wil, dan zul je bij het ontwerpen van je woning rekening moeten houden met de ‘slimme’ geautomatiseerde apparaten die je in je huis wil installeren en die op basis van je WIFI- verbinding aangedreven worden.

Je kunt dus zelf met een app op je mobiel, tablet of een afstandsbediening bepalen wanneer je Smart TV of geluidsinstallatie in de woonkamer of je slaapkamer in werking treedt. Je kunt daarbij ook kiezen voor een ‘home entertainment system’.

Zo een systeem biedt je de mogelijkheid om het geluid via diverse luidsprekers te verdelen in je woning. De bron van je muziek kan daarbij verschillen. Je kunt bijvoorbeeld liedjes vanaf Spotify, Youtube of de internetradio afspelen.

Woonruimtes ontwerpen

Ben je van plan een woning te bouwen en ben je de woonruimtes aan het ontwerpen? Dan dien je in die fase al na te gaan welke vormen van entertainment je in je huis wil hebben. Aan de hand daarvan kun je een betere invulling geven aan het ontwerpen van je woning. Je voorkomt hiermee ook dat je achteraf weer moet gaan klussen aan je woning omdat je vergeten bent, dat je een gaming room wilde hebben en deze nu toch wil bijbouwen.