Of je nou een grote of kleine tuin hebt, je kunt altijd wel wat tuinideeën gebruiken om je tuin zo mooi mogelijk te maken. Ben je dol op tuinieren of gebruik je de tuin alleen om te ontspannen? Een tuin is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk, maar ook om de natuur in toom te houden. Een tuin geeft je de voordelen van de natuur, zoals een betere luchtkwaliteit, lagere bloeddruk en celbescherming tegen UV stralen.

Het meest voorkomende probleem dat mensen hebben is dat ze in hun tuin niet genoeg plaats hebben voor alle planten van hun voorkeur. Dit kan echter vrij gemakkelijk opgelost worden door een van de vele interessante tuinontwerpen te gebruiken. Tussen de tuinideeën voor een grote of kleine tuin in dit artikel zit ongetwijfeld wat voor je gading.

goedkope tuinideeen

Hoe een kleine tuin aanleggen?

Een kleine tuin vraagt evenveel aandacht als een grotere als het gaat om comfort en gemak. Een manier om je kleine tuin mooier te maken is door bloemperken langs de omtrek te hebben. Zo kun je er van overal in het huis van genieten. Een andere tip is om van de tuin een samenhangend geheel te maken door één enkel thema te herhalen.

Tuinideeën voor een kleine of grote tuin. Als je niet veel ruimte hebt, kun je ook een Italiaanse tuin maken. Zet in het midden drie laurieren in pot en omring ze met lage coniferen in verschillende maten. Rond dit centrale punt plant je buxusbomen die tot een mooi bolvormig geheel zullen uitgroeien. Tussen deze bomen kun je bloeiende planten met sterke kleuren zetten, zoals geraniums of pelargoniums. Zo creëer je je eigen gezellige oase waar het op elk moment van de dag goed voelt om op een bankje te gaan zitten – zelfs als er buiten helemaal geen zon is!

Ook een uitstekend idee is met behulp van de muren een gevoel van ruimtelijkheid te scheppen. Vul de muur met grote potten en beplant ze met bladverliezende klimplanten zoals jasmijn of winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). Je kunt klimplanten ook op pergola’s of muren zetten die overdag voldoende direct zonlicht krijgen, zodat hun loof de tijd heeft om goed uit te drogen. Dan heb je niet de voortdurende angst dat de bladeren de hele nacht nat blijven, wat tot meeldauw en ziekte in je kleine tuin kan leiden.

Als je tuin in een kouder klimaat ligt, is het goed als verschillende soorten struiken tegen andere bomen en struiken opklimmen, zoals fruitbomen. Zo beschermen ze zich tegen het barre weer buiten en krijgen ze toch genoeg warmte. Bind je ze vast met touw of draad, dan klimmen ze beter in de bomen en kun je ze gemakkelijker snoeien.

Je kunt ook lianen op bogen planten, die niet alleen als versiering dienen maar ook wat schaduw geven tijdens warme zomerdagen. Klimplanten zoals aardbeien (Fragaria vesca) kun je in je kleine tuin naast bladverliezende struiken planten, omdat hun bladeren na de bloei afsterven, zodat er veel ruimte overblijft voor de wintergewassen.

Het gebruik van klimplanten geeft je veel mogelijkheden in je kleine tuin, ongeacht hoeveel zon hij per dag krijgt en of hij op de grond of tegen een muur staat. Maak hier gebruik van!

Tuinideeën voor alle seizoenen

Een barbecue met vrienden, een boek lezen in de zon… Het is natuurlijk heerlijk om in de zomer in de tuin te zitten, omringd door groene bladeren en kleurrijke bloemen. Maar in de winter wordt de tuin nog wel eens vergeten. Met deze goedkope tuinideeën heb je een mooie tuin in alle seizoenen:

 • Groenblijvende planten zijn mooi in elk seizoen, vooral als ze ook een bijzondere vorm hebben zoals de buxushagen in onderstaande foto.
 • Kies planten die ook als ze hun bladeren verliezen een mooi silhouet vormen.
 • Zet sculpturen in je tuin voor decoratie die het hele jaar door mooi blijft. Ook een rotstuin is niet afhankelijk van de seizoenen.
 • Gebruik sfeerverlichting, dekens en eventueel een terraswarmer om ook in de winter ’s avonds in de tuin te kunnen zitten.

Maak een tuin aantrekkelijk gedurende alle seizoenen en creëer sfeer met planten die fel schitteren in het zonlicht en planten die er spectaculair uitzien als de zon ondergaat. Door gebruik te maken van unieke planten, kun je je eigen unieke tuin creëren!

Verticaal tuinieren in een kleine tuin

“Verticaal tuinieren” is een manier van tuinieren in de hoogte. Verticale tuinen, die vaak aan muren en schuttingen worden opgehangen, dienen nog steeds hetzelfde doel als traditionele tuinbedden: Ze bieden een ruimte om bloemen en groenten te laten groeien die kleur in je leven brengen!

Verticale tuinen nemen ook minder grond in beslag en kunnen zelfs efficiënter zijn (laten we eens uitzoeken waarom). Verticaal tuinieren is ideaal voor kleine stadstuintjes, maar het kan ook praktisch zijn in grote achtertuinen. Als je zorgvuldig kiest, zou er geen verschil moeten zijn tussen een verticale tuin buiten en een verticale tuin binnen. Zelfs oude balkons of brandtrappen kunnen omgetoverd worden tot buxusgalerijen waar groenten zoals tomaten of kruiden perfect in passen terwijl ze bijen aantrekken en vlinders.

Voor een kleine tuin kun je kiezen uit vele soorten planten die verticaal groeien. Zo zijn er klimgroenten zoals komkommers of bonen en bloemen zoals zonnebloemen of klimrozen voor de langer aanhoudende zomermaanden, waarmee je een echte bloemenslinger kunt maken. Een andere mogelijkheid is om te werken met erwten, wijnranken, kalebassen en zoete aardappelen als je verticale tuin op een buitenmuur of pergola staat. Je kunt ook kiezen voor varens, die weinig hulp nodig hebben om te groeien (bv. door ze vochtig te houden) en klimop (die regelmatig gesnoeid moet worden).

Een andere manier om je achtertuin optimaal te benutten is door de ruimte boven de grond te gebruiken in plaats van eronder!

Een moestuin voor elke tuin (of balkon!)

Moestuinen zijn ontzettend populair en vrijwel elke tuin heeft de ruimte om je eigen groente en fruit te verbouwen. Hier zijn een aantal moestuinideeën voor een klein budget en een kleine tuin:

 • Groei planten van zaadjes; dit is een stuk goedkoper dan het aanschaffen van een jonge plant.
 • Plantenbakken nemen weinig ruimte in beslag en kunnen ook op het terras of het balkon geplaatst worden.
 • Heb je net wat meer ruimte? Verhoogde bedden, zoals in de foto hieronder, zien er mooi uit en je hebt de controle over je grondmix.
 • Tuinkruiden zoals peterselie en bieslook zijn perfect voor beginners. Zo heb je lekker verse kruiden voor bij de maaltijd en bespaar je geld op kruiden van de supermarkt.

Als je ruimte beperkt is voor een moestuin, gebruik dan bakken op je balkon of patio. Tomatenplanten hebben meer opbrengst als ze steun krijgen van staken of touw. Kweek groenten die in de winkel moeilijk biologisch te vinden zijn, zoals sommige soorten sla en peterselie. Zo worden biologische bloemkolen nog niet in de supermarkt verkocht.

Wil je niet afzien van fruit? Zelfs op een klein balkon kun je aardbeien kweken! Er zijn gewone soorten, maar er zijn ook enkele speciaal voor containerteelt gekweekte soorten verkrijgbaar. Het is verstandig om de bladeren van de aardbeien te bedekken om ze ’s nachts warm te houden en om ze in de winter tegen regen te beschermen, anders rotten ze voor ze weer nieuwe bladeren uitlopen in het voorjaar.

Een moestuin zorgt voor gezonde, goed smakende groenten en fruit. Dit geldt voor elke tuin, ongeacht of hij groot of klein is. Je kunt je groenten in potten planten (ook wel container tuinieren genoemd). Het enige verschil tussen groentetuinieren in potten en gewoon groentetuinieren door dat in het geval van touwtjes. Bij groenten moet je altijd aan biologische teelt denken, want de voedingsstoffen in de bodem worden door deze planten heel snel verbruikt. Daarom is het aan te bevelen een potgrondmengsel te gebruiken dat speciaal voor biologisch gekweekte groenten ontwikkeld is.

Tuinideeën voor een kleine tuin of balkon

Je denkt misschien dat je veel ruimte nodig hebt om van je tuin of balkon te genieten, maar niets is minder waar! Door een middelgroot balkon (zoals in onderstaande afbeelding) een verlengde van je woonkamer te maken, voelt zowel je balkon als je woonkamer groter. Hier zijn nog een aantal tuinideeën voor een kleine tuin:

 • Houd het simpel. Gebruik slechts een paar kleuren bloemen en planten en voeg niet te veel decoratie toe.
 • Maar zorg wel voor voldoende verlichting – dit zorgt voor een sfeervolle en veelzijdige tuin.
 • Kies een paar opvallende planten als blikvangers (als potplant of in de grond), maar houd voldoende ruimte voor een zithoekje.

In Nederland zijn er veel balkons, zowel in huizen als in flatgebouwen. Vaak zijn balkons kleine of grote stenen ruimtes in de open lucht. Dan denk je dat een balkon zich niet direct leent voor tuinieren. Maar dat is niet nodig, want je kunt je balkon ook gebruiken om het je naar de zin te maken.

Kies voor een laag hek, zodat je meer licht op het balkon krijgt. En bovendien ontstaat zo een intieme ruimte waarin je je goed kunt voelen, zeker als er veel groen aan toegevoegd is. Een balkon biedt ook mogelijkheden voor verticaal tuinieren, omdat je in de hoogte kunt gaan. Hang planten aan de balustrade of ga verticaal door plantenbakken aan haken van een hek te hangen. Er zijn vaak ook voldoende mogelijkheden om een zitje te maken.

Mogelijkheden om je balkon als tuin te gebruiken

 • Een houten plank wordt aan de balustrade bevestigd op de plaats waar de bloemen komen te staan. Deze plank zorgt voor een extra oppervlak, maar je kunt hem ook gebruiken om kleine bloempotten aan te hangen.
 • Je kunt ook iets tussen twee stoelen planten en een paar mooie lage heggen maken met kruipende planten. Je kunt wat manden aan een andere stoel hangen of er gaten in boren, zodat de slangen hun eigen “hangende tuintjes” hebben.
 • Twee comfortabele stoelen met wieltjes kun je altijd verplaatsen en neerzetten waar je maar wilt – het is verstandig om hiervoor geen zware voorwerpen te gebruiken, zodat je je niet bezeert als je ze later weer zelf verplaatst.
 • Er worden verschillende materialen gebruikt die niet rotten onder regen. Bijvoorbeeld plastic imitaties van hout.
 • Je kunt manden of plantenbakken aan rekken hangen, zodat ze niet te veel in de weg staan bij het gebruik van buitenmeubels. De bloemen zullen op regenachtige dagen droog blijven omdat hun wortels nog enigszins beschermd zijn.

Landelijke tuinideeën om vogels, bijen en vlinders aan te trekken

Het gaat niet goed met de bij, terwijl bijen noodzakelijk zijn om planten te bestuiven. Gelukkig kun je een tuin zo aanleggen dan deze vogels, bijen en vlinders aantrekt. Goed voor de natuur en mooi om te zien! Deze planten zijn geschikt om je tuin geschikt te maken voor wilde dieren:

 • Herfstaster
 • Vlinderstruik
 • IJzerhard (Verbena)
 • Rode zonnehoed (Echinacea)
 • De kruiden tijm, salie en lavendel

Help de natuur een handje door planten te laten groeien die voedsel verschaffen aan vogels en vlinders. Enkele planten die geschikt zijn:

 • Zonnebloem
 • Lindeboom (Tilia cordata)

In een grote tuin kun je een grotere wildlife tuin aanleggen. In een kleine tuin is het misschien nodig om een of twee struiken te planten en een paar zonnebloemen of lelies. De bij zal dat op prijs stellen! In de herfst kun je zaden van deze planten zaaien, zodat ze in de lente uitlopen.

Onderhoudsarme voortuinideeën

Je hoeft niet van tuinieren te houden om te kunnen genieten van een mooie tuin! Nadat de onderhoudsvrije tuin is aangelegd, heb je er geen omkijken meer naar – erg handig voor bijvoorbeeld de voortuin. Hier zijn een aantal tips en ideeën:

 • Het onderhoud van een betegelde tuin kan tegenvallen, want dit betekent: voegen krabben! Kies zo groot mogelijke tegels of ga juist voor brede voegen en vul ze met beloopbare bodembedekkers.
 • Potplanten hebben meer zorg nodig dan planten in de grond, omdat je zelf het water en de voeding moet bijhouden. Bedek de grond tussen de planten met mulch of bodembedekkers, zodat je geen onkruid hoeft te wieden.
 • Maak een Japanse rotstuin met grind, grote stenen en mossen (zie foto). Het aanleggen kost wel wat tijd, maar daarna hoef je alleen af en toe het grind te harken.

Met deze diverse tuinideeën heb je heel wat inspiratie om je tuin in te richten, zonder er veel moeite, tijd of geld aan te hoeven besteden.

Moderne tuinmeubels

Gratis bezorgd vanaf € 50,-