Een kleine tuinkamer kan een geweldige aanwinst voor je huis zijn, en je extra woonruimte geven. Het is echter belangrijk dat je de ruimte die je hebt optimaal benut, dus hier zijn wat tips over hoe je effectief een kleine tuinkamer inrichten kunt.

Wat is een tuinkamer?

Voordat we alle tips bespreken, is het handig om te weten wat een tuinkamer is. Een tuinkamer is een overkapping die helemaal afgesloten kan worden met (glazen) voor- en zijwanden. Een tuinkamer kan aan de gevel van je huis gemonteerd worden (aanbouw), maar kan ook vrij in de tuin staan. Dankzij de voor- en zijwanden ben je beschermd tegen wind en ander onaangenaam weer.

Kleine tuinkamer inrichten, dit is wat je moet weten!

Wat is het verschil tussen een veranda en tuinkamer?

Het verschil tussen een veranda en tuinkamer is dat een veranda aan drie kanten open is. Een tuinkamer, zoals de naam al zegt, heeft muren aan alle vier de kanten. Een tuinkamer wordt ook wel een buitenkamer genoemd, en is de perfecte plek om je avonden in de lente en zomer door te brengen.

Wat zijn de voordelen van een kleine tuinkamer?

Er zijn veel voordelen aan een kleine tuinkamer. De belangrijkste is dat je beschermd bent tegen wind en regen. Een tuinkamer biedt ook meer privacy dan een veranda. Bovendien is het een ideale plek om te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven. Enkele andere voordelen van een kleine tuinkamer zijn:

  • Je kunt het gebruiken als extra woonruimte – bijvoorbeeld als kantoor of atelier aan huis.
  • Het kan een heerlijke plek zijn om te ontspannen en tot rust te komen, of om gasten te ontvangen.
  • Het kan gebruikt worden als serre.
  • Het kan de waarde van je huis verhogen.

Zorg voor voldoende lichtininval

Een van de beste manieren om een kleine tuinkamer groter te laten aanvoelen is het gebruik van lichte kleuren. Bleke tinten helpen het licht te weerkaatsen en laten de kamer helderder en ruimtelijker aanvoelen. Met name bij een kleine tuinkamer is lichtinval misschien wel het allerbelangrijkste.

Zorg ervoor dat de kamer veel natuurlijk licht krijgt, of als dat niet zo is, overweeg dan kunstlicht aan te brengen. Dat kan een eenvoudige tafellamp of staande lamp zijn, of als je helemaal uit wilt gaan, installeer je wat railverlichting. Je kunt ook overwegen spiegels te gebruiken om de illusie van meer ruimte te wekken.

Verlichting bekijken

Maximaliseer je tuinkamer bergruimte

In een kleine tuinkamer is elke centimeter bergruimte kostbaar. Zorg ervoor dat je elk hoekje en gaatje optimaal benut. Probeer planken langs de muren te plaatsen of gebruik manden en bakken om kleinere spullen in op te bergen. Je kunt ook meubels met opbergruimte gebruiken, zoals een voetenbank met deksel of een ladekast. Dit helpt je om je kamer opgeruimd en georganiseerd te houden.

Accessoires kunnen ook een grote rol spelen om een kleine tuinkamer ruimer te laten aanvoelen. Kies accessoires die licht en luchtig zijn, en vermijd alles wat te omvangrijk of zwaar is. En onthoud, minder is vaak meer als het gaat om het inrichten van een kleine ruimte!

Alle tuinaccessoires

Voeg planten toe aan je tuinkamer

Planten toevoegen aan je tuinkamer is een geweldige manier om het meer als thuis te laten aanvoelen. Niet alleen doen ze de kamer kleur en leven geven, maar ze helpen ook om een natuurlijke verbinding te leggen tussen binnen en buiten.

Probeer te variëren in de soorten planten die je in je tuinkamer gebruikt, en zorg ervoor dat er minstens één plant in staat die als bron van frisse lucht kan dienen. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent je tuinkamer als kantoor of studeerkamer te gebruiken.

Houdt rekening met dagelijks gebruik

Een gloednieuwe kleine tuinkamer ziet er natuurlijk prachtig uit, maar wat we snel vergeten is dat het wat tijd nodig heeft om “in te groeien” voor het er echt mooi begint uit te zien. Intussen is het belangrijk om rekening te houden met het dagelijks gebruik en voorbereid te zijn op een paar hobbels in de weg. Bijvoorbeeld, als je je tuinkamer als kantoor gebruikt, zorg dan voor een comfortabele stoel om in te zitten en een bureau dat groot genoeg is voor al je benodigdheden. Hetzelfde geldt voor elke andere soort kamer – bedenk wat je nodig hebt om het je comfortabel te maken en productief te zijn. Vergeet ook niet dat een tuinkamer insecten aantrekt, dus je kunt overwegen een net over je bureau of stoel te spannen als je vatbaar bent voor insecten!

Hoe richt je een kleine tuinkamer in?

De beste manier om je tuinkamer optimaal te benutten is hem te personaliseren en hem als thuis te laten voelen. Dat kan op een aantal manieren, maar enkele van onze favorieten zijn het toevoegen van foto’s, planten en bloemen, en persoonlijke bezittingen. Je kunt ook proberen de muren in een felle kleur te schilderen of een vloerkleed op de vloer te leggen voor extra comfort. Zorg er alleen voor dat wat je ook toevoegt weerbestendig is en niet door de regen verpest wordt.

Heb je al nagedacht over de loungebank, en wat voor soort gordijnen wil je installeren? Houten jaloezieën zijn een goede optie als je de kamer zo licht mogelijk wilt houden, terwijl plisségordijnen perfect zijn voor wie wat privacy wil. Als je weinig ruimte hebt, overweeg dan een hoekbank te installeren in plaats van een gewone – zo creëer je verschillende gezellige hoekjes in de kamer.

Als je de ruimte hebt, waarom zou je dan geen eetkamer tuinset installeren? Zo kun je vrienden en familie buiten vermaken, ook als het regent. Zorg er alleen voor dat er voldoende ruimte is om er omheen te lopen – je wilt niet dat gasten over meubels moeten klimmen om bij de drankjes te komen!

Wat kost een kleine tuinkamer?

De kosten van een kleine tuinkamer kunnen erg verschillen. Een kleine, eenvoudige kamer zonder extra’s kost ongeveer € 3.500. Wil je echter een kamer met een hoogwaardige afwerking en alle toeters en bellen, dan kun je verwachten dat je meer dan € 10.000 betaalt.

Eén ding om in gedachten te houden bij het begroten van je tuinkamer is dat de kosten voor de installatie meestal los staan van de kosten van de kamer zelf. Houd daar dus rekening mee bij het plannen van je budget.

79,00

0 review(s)

Voor 16.00u, vandaag verzonden

99,00

0 review(s)

Voor 16.00u, vandaag verzonden

69,95

15 review(s)

Voor 16.00u, vandaag verzonden

29,95

24 review(s)

Voor 16.00u, vandaag verzonden

119,00

44 review(s)

Voor 16.00u, vandaag verzonden

59,95

12 review(s)

Voor 16.00u, vandaag verzonden

79,00

25 review(s)

Voor 16.00u, vandaag verzonden

Hoe verwarm je een kleine tuinkamer?

Het verwarmen van een kleine tuinkamer is een beetje een uitdaging, want je wilt niet te veel warmte gebruiken en de kamer te warm maken, maar je wilt ook niet zo weinig warmte gebruiken dat de kamer koud is.

De beste manier om een kleine tuinkamer te verwarmen is met infrarood verwarming. Infrarood verwarming is een soort warmte die afkomstig is van panelen aan het plafond, en ze is heel comfortabel en efficiënt.

Welke vloer voor een kleine tuinkamer?

Er zijn veel verschillende opties voor een kleine tuinkamer vloer. Ga je voor een onderhoudsvriendelijk laminaat of hardhouten vloer, of kies je voor een meer decoratieve tegelvloer? Beton is ook een goede optie voor een kleine tuinkamer, want het is zeer onderhoudsarm en gemakkelijk schoon te maken.

Hulp nodig bij het inrichten van een kleine tuinkamer?

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om een kleine tuinkamer in te richten, maar als je een beetje hulp nodig hebt, maak je dan geen zorgen! Je kunt online of in woontijdschriften veel inspiratie opdoen, en er zijn ook veel binnenhuisarchitecten die je graag helpen de perfecte ruimte voor je te creëren.

Alle tuinaccessoires