Tuinmeubelen schoonmaken met azijn is online een populaire methode en kan een geweldige manier zijn om je meubels er weer als nieuw uit te laten zien, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten voor je beslist of het voor jou de juiste keuze is. In dit artikel gaan we in op de do’s en don’ts van tuinmeubelen schoonmaken met azijn, zodat je met kennis van zaken kunt beslissen of dit de juiste methode voor je is of niet.

Wat is azijn?

Voordat we aan de slag gaan is het belangrijk om te weten wat azijn is. Azijn is eigenlijk een zuur dat met water verdund is. Onder de juiste omstandigheden en met de aanwezigheid van de juiste bacteriën wordt alcohol omgezet in azijnzuur. Dit maakt azijn tot een krachtig schoonmaakmiddel dat gebruikt kan worden om allerlei verschillende vlekken van oppervlakken te verwijderen.

Tuinmeubelen schoonmaken met azijn? Dit moet je weten!

Is azijn veilig om op tuinmeubelen te gebruiken?

Het goede nieuws is dat azijn over het algemeen veilig is om op tuinmeubelen te gebruiken, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor je het gebruikt. Ten eerste kan azijn bijtend zijn, dus het is belangrijk het eerst op een klein oppervlak uit te testen om zeker te zijn dat het de afwerking van je meubels niet beschadigt. Bovendien kan azijn een beetje ruw zijn voor de huid, dus het is belangrijk handschoenen te dragen bij het gebruik ervan.

Aanbieding
2.219,00

8 review(s)

Vandaag besteld, binnen 3 werkdagen in huis

Aanbieding
Aanbieding
1.949,00

0 review(s)

Vandaag besteld, binnen 3 werkdagen in huis

Aanbieding
Aanbieding
Aanbieding
2.949,00

3 review(s)

Vandaag besteld, binnen 3 werkdagen in huis

Aanbieding

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken met azijn

Om tuinmeubels met azijn schoon te maken, meng je gelijke delen azijn en water in een spuitfles. Spuit dan de oplossing op de meubels en laat het een paar minuten zitten. Gebruik daarna een zachte doek om de meubels schoon te vegen. Spoel de meubels ten slotte af met water en laat ze volledig drogen.

Het schoonmaken van kunststof tuinmeubelen met azijn is een prima manier om ze schoon te krijgen zonder agressieve chemicaliën te gebruiken. Het is echter belangrijk de azijnoplossing eerst op een klein oppervlak van de meubels uit te proberen om zeker te zijn dat het de afwerking niet beschadigt. Bovendien kan azijn een beetje ruw zijn voor de huid, dus het is belangrijk handschoenen te dragen bij het gebruik ervan.

Benodigdheden: Zachte spons, schone doek, emmer, heet water, azijn en baking soda.

ℹ️ Meer over kunststof onderhoud »

Houten en teak tuinmeubelen schoonmaken met azijn

Het schoonmaken van houten en teak tuinmeubelen met azijn vraagt wat meer aandacht dan kunststof tuinmeubelen. Gebruik hiervoor absoluut geen hogedrukreiniger op houten of teakhouten meubels! Dit kan blijvende schade aan je hout veroorzaken. Je maakt groeven in de nerf, waardoor veel meer vuil kan binnendringen. Je beschadigt ook de beschermlaag over het hout.

Hoe moet je het dan wel doen? Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Maak allereerst een zeepsopje met natuurlijke of groene zeep. Schoonmaken met enkel azijn is geen goed idee, want dit kan de beschermlaag op het hout aantasten.

Als je azijn als deel van je schoonmaakmiddel wilt gebruiken, meng het dan met zuiveringszout in een 50/50 verhouding en doe het in een spuitfles. Spuit het op de tuinmeubelen en laat het ongeveer 5 minuten zitten voor je het met een zachte spons of borstel schrobt. Spoel alles af met een tuinslang en laat het minstens 4 uur drogen. Wrijf het hout ten slotte in met een speciale (teak) olie in de richting van de houtnerf. Zo blijven je meubels er nog jaren als nieuw uitzien!

Benodigdheden: Emmer, lauw water, natuurlijke of groene zeep, een zachte borstel, schone doek en (teak)olie.

ℹ️ Meer over hout onderhoud »

Gevlochten tuinmeubels uit kunststof schoonmaken met azijn

Voor het schoonmaken van gevlochten tuinmeubels uit kunststof met azijn is het belangrijk om er eerst langs te gaan met een stoffer of kruimeldief. Een plumeau of plumeauborstel kan ook helpen. Zo kun je van tevoren al het losse vuil verwijderen.

Hierna kun je weer aan de slag met je sopje van water, azijn en zuiveringszout. Eventueel kun je in plaats van een doek een borstel gebruiken, omdat die toch beter tussen de vlechten kan komen. Doe dit niet te ruw, anders kun je krassen maken. Droog tenslotte alles weer af met een schone doek.

Dit is een gemakkelijke manier om je tuinmeubelen schoon te maken zonder dat je agressieve chemicaliën of dure schoonmaakmiddelen hoeft aan te schaffen!

Benodigdheden: Emmer, stoffer, zachte borstel, warm water, azijn, baking soda en een schone doek.

ℹ️ Meer over gevlochten onderhoud »

Gevlochten tuinmeubels uit rotan of riet schoonmaken met azijn

Gevlochten tuinmeubels uit roten of riet zijn heel mooi, maar het kan een last zijn om ze schoon te maken. Dat komt omdat het vlechtwerk vaak vrij strak is, waardoor het moeilijk is vuil en stof eruit te krijgen. Het materiaal is ook veel gevoeliger. Om deze tuinmeubelen schoon te maken voeg je lauwwarm water in een emmer toe en meng er een eetlepel zuiveringszout door. Maak de meubels schoon met een zachte borstel en spoel ze af met schoon water. Droog de meubels daarna af met een schone doek. Je kunt deze methode ook gebruiken om tuinmeubels van plastic of metaal schoon te maken.

Benodigdheden: Emmer lauw water, baking soda, zachte borstel, schone doeken en azijn.

ℹ️ Meer over rope onderhoud »

Metalen tuinmeubels schoonmaken met azijn

Het schoonmaken van metalen tuinmeubels met azijn is een proces dat met een paar eenvoudige benodigdheden en gereedschappen kan worden voltooid. De eerste stap is het mengen van het lauwe water en het zuiveringszout in de emmer tot het zuiveringszout opgelost is. Maak de meubels schoon met de zachte borstel, en zorg ervoor dat je in alle hoekjes en gaatjes komt. Spoel de meubels af met schoon water en droog ze daarna af met een schone doek. Spuit tenslotte azijn op een nieuwe schone doek en ga nog een keer over de meubels. Zorg ervoor dat er geen azijn op de andere schoonmaakmiddelen komt, want die kunnen daardoor minder effectief worden. Na het voltooien van deze proces, moeten de meubels schoon en glanzend zijn!

Benodigdheden: azijn, emmer lauw water, zuiveringszout, zachte borstel, en schone doeken.

ℹ️ Meer over RVS onderhoud »

Wat zijn de nadelen van azijn?

Azijn is een geweldige reiniger, maar het heeft wel een paar nadelen. Door zijn hoge zuurgraad is het niet altijd geschikt voor elk oppervlak. Zo kan het bijvoorbeeld de beschermlaag aantasten die vaak over houten meubelen zit. Bovendien kan het ook een zekere invloed hebben op de natuur.

Vanwege zijn zure pH is het belangrijk dat azijn niet zomaar in de natuur terechtkomt. Het zou immers een negatief effect kunnen hebben op de biodiversiteit in je tuin. Zorg er dus voor dat je geen emmer met sop van natuurazijn in de plantenbakken doopt.