Soorten verlichting voor in huis

Het kiezen van de juiste verlichting voor uw huis kan een lastige taak zijn. Er zijn zo veel opties beschikbaar en het is niet altijd duidelijk welk type lamp of lamp u in welke kamer moet gebruiken. Als u op zoek bent naar wat inspiratie om erachter te komen hoe u de juiste soort lamp kunt kiezen, dan zal dit artikel u helpen! 

Laten we beginnen met de basis. De oude Egyptenaren gaven ons gloeilampen, Thomas Edison verlichtte zowel spoorwegstations als kantoorgebouwen, en we hebben niet veel details over waar andere vroege uitvinders toen aan werkten, maar we kunnen aannemen dat er ook enkele goede ideeën bij zaten (we wachten nog steeds op hoverboards).

We begrijpen het – beslissen welk type huisverlichting te kopen kan aanvoelen als haarkloverij. Gelukkig voor u weten wij alles van verlichting in huis! Wij weten ook hoe belangrijk het is dat uw leefruimte goed functioneert als een toevluchtsoord voor de hedendaagse ‘always-on’ maatschappij; veiligheid plus sfeervolle verlichting is al lang erg belangrijk. We leggen uit welke verschillende soorten lampen er zijn en we geven tips over hoe u de beste keuze kunt maken, afhankelijk van uw behoeften.

Soorten verlichting

LED vs Halogeen

Halogeen en LED zijn beide soorten lampen met hun eigen voor- en nadelen. Halogenen verbruiken meer energie maar bieden een hogere lichtopbrengst, terwijl LED’s minder wattage verbruiken om dezelfde helderheid te behouden als halogenen. Welk type lamp voor u het beste is, hangt af van hoe vaak de lamp zal worden gebruikt; als de stroom in uw huishouden vaak uitvalt, zijn halogeenlampen beter omdat ze langer meegaan als ze niet op een elektrische bron zijn aangesloten – LED’s hebben stroom nodig om helder te schijnen – maar als de kosten belangrijk zijn, of een lange levensduur niet zo’n prioriteit is, kunt u overwegen in plaats daarvan in spaarlampen te investeren!

Halogeenlampen werken op dezelfde manier als gloeilampen, maar zijn een stuk efficiënter vanwege het broom- of jodiumgas waarmee het lampje gevuld is. Halogeenlampen worden vooral veel gebruikt in inbouwspots vanwege hun warme, heldere licht. Bovendien zijn ze makkelijk dimbaar en branden ze meteen op volle sterkte. Ook zijn ze goedkoop in de aanschaf (rond de 50 cent), maar daar staat tegenover dat ze veel meer energie gebruiken dan LED lampen en slechts een jaar of twee meegaan. Halogeenlampen worden erg heet tijdens het branden, net als ouderwetse gloeilampen.

LED lampen daarentegen werken op een heel andere manier: door middel van Light Emitting Diodes, oftewel lichtgevende diodes. LEDs zijn heel energiezuinig – tot wel 10 keer zuiniger dan halogeenlampen. Ook gaan ze wel 15 tot 20 jaar mee. LED lampen worden niet warm en bevatten geen schadelijke stoffen. Omdat de diodes zelf erg klein zijn, kunnen ze op veel creatieve manieren geïntegreerd worden in een lamp, bijvoorbeeld om een ouderwetse gloeilamp na te bootsen. LEDs zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en hebben ook geen opwarmtijd. Het grootste nadeel van LED lampen is dat ze een stuk duurder in de aanschaf zijn: meer dan € 2,25 per stuk. Maar omdat ze zo lang mee gaat, heb je dat binnen een paar jaar weer terugverdiend. LED lampen zijn niet altijd dimbaar, dus let daar op bij de aanschaf. Slechte kwaliteit LED lampen (met een CRI van minder dan 80) hebben bovendien niet altijd een goede kleurweergave.

Welke lamp geeft warm licht?

De kleurtemperatuur van een lichtbron bepaalt de toon van het uitgestraalde licht. Warm wit heeft een kleurtemperatuur van 2700-3000 Kelvin, koud wit is ongeveer 4500-5000 Kelvin en zeer warm is 2200 Kelvin. Halogeenlampen hebben meestal een kleurtemperatuur van 2700 tot 3000 Kelvin, wat warm wit is en geschikt voor de meeste woonruimtes. Koud wit licht heeft een spannend effect en is daarom meer geschikt voor werkruimten. Zeer warm licht van ongeveer 2200 Kelvin kan prachtig zijn als sfeerverlichting, maar minder nuttig voor lezen of werken op de computer.

U hoeft zich geen zorgen meer te maken over wat voor soort lamp het juiste type warmte zal afgeven in uw huis! We hebben allerlei soorten, van E27 LED-lampen die perfect zijn voor elke kamer in uw huis tot decoratieve LED lampen die kaarslicht nabootsen, zodat u de juiste sfeer kunt scheppen met wat zachte verlichting wanneer dat nodig is! En als standaard lichtbronnen te saai zijn, hebben we ook moderne design lichtbronnen om je huis op te vrolijken! Welk type u ook zoekt, wij hebben iets perfects voor elke ruimte in uw huis!

Bekijk onze collectie lampen en ontdek hoe gemakkelijk het zal zijn om precies te krijgen wat u nodig hebt zonder ergens anders heen te hoeven gaan!

Lichtadvies voor de woonkamer

Je leeft je leven in de woonkamer. Het is een plek waar je quality time doorbrengt met vrienden, waar je goede en slechte tijden viert; het is ook thuis voor ieder van ons die troost vindt in het lezen van ons favoriete boek terwijl we in een oude fauteuil zitten, of die gewoon graag ’s avonds laat tv kijkt voordat we naar bed gaan. En omdat we deze ruimte zo vaak gebruiken in verschillende periodes van ons leven (hij kan ook als slaapkamer worden gebruikt als de kinderen nog jong zijn), speelt verlichting een belangrijke rol, want zonder verlichting zou niet alleen alles er donker uitzien, maar zou er niet eens genoeg licht zijn waardoor iemand zijn favoriete roman van kaft tot kaft zou kunnen lezen! Er zijn dan ook verschillende soorten verlichting voor de woonkamer:

Basisverlichting zorgt voor een algemene, gelijkmatige verlichting van de hele kamer. Warm wit licht is het beste omdat het kan worden gebruikt om een uitnodigende sfeer te scheppen en tegelijkertijd heldere schaduwen te produceren die perfect zijn om uw favoriete kunstwerken te accentueren of textiel en meubilair te accentueren.

Verlichting speelt een belangrijke rol in de stijl, sfeer en functionaliteit van een ruimte door zowel de kleurtemperatuur (warm versus koel) als de helderheid (helder versus zacht). Met basisverlichting kunt u de hele kamer gelijkmatig verlichten, waardoor ze een goede keuze zijn als u wat warmte wilt toevoegen of donkere hoeken wilt verlichten; er zijn echter veel andere opties beschikbaar, zoals railsystemen met verstelbare koppen, zodat u lichtbundels kunt richten waar ze het meest van pas komen

Sfeerverlichting is een essentieel onderdeel van elke romantische avond, of wanneer u gaat zitten om uw favoriete film te bekijken. Sfeerverlichting moet warm en zacht genoeg zijn zodat het u niet afleidt tijdens de film, maar ook helder genoeg om te kunnen lezen. Daarom wordt sfeerverlichting vaak samengesteld uit verschillende soorten lampen: vloerlampen aan één kant voor algemeen licht; tafellampen naast elkaar met dimschakelaars tegenover elkaar aan beide kanten als goed verlichte boekenleggers; en wandlampen tegen muren of tegenover hoeken zonder meubilair (zoals achter gordijnen).

Taakverlichting is meestal zeer helder en gericht. De bureaulamp is hier het klassieke voorbeeld van, maar de laatste tijd wenden meer mensen zich tot andere lampen die beter aan hun behoeften voldoen; we hebben een stijging in populariteit gezien voor plafondarmaturen, tafellampen met verstelbare armen zodat u het licht kunt richten waar het het meest nodig is op uw werkruimte of bureauoppervlak. Kouder wit licht, zoals sommige LED’s uitstralen, is perfect voor dit soort taken omdat het voldoende helderheid biedt zonder dat het te warm en ongemakkelijk wordt om naar te kijken terwijl u probeert een factuur regel voor regel te ontcijferen of vervelend leesmateriaal door te ploeteren!

Accentverlichting is een krachtige vorm van sfeerverlichting omdat ze gericht is op één specifiek item in de kamer. Bedenk hoe u accentverlichting strategisch kunt gebruiken, bijvoorbeeld om iets te accentueren dat echt opvalt of dat veel sfeer en leven in uw huis brengt – zoals planten of kunstwerken! U kunt ook gaan voor een interessant kleurenpalet met dit type licht; zorg er gewoon voor dat niet alle kleuren te fel zijn, zodat ze in evenwicht zijn over het hele spectrum.

De mooiste verlichting

Gratis bezorgd vanaf € 50,-