Soorten verlichting voor in huis

Er zijn veel verschillende soorten verlichting en lampen voor in huis, van felle LED-lampen tot warme halogeenlampen en van basisverlichting tot taakverlichting. Soms kun je dus wel wat inspiratie en lichtadvies gebruiken! In dit artikel lees je meer over verschillende soorten verlichting voor de woonkamer en leggen we het verschil tussen LED en halogeen uit.

Er zijn veel soorten verlichting, zoals deze innovatieve wandlamp

LED vs halogeen

Er zijn verschillende soorten lampen: gloeilampen, TL-buizen, spaarlampen, LED -lampen en halogeenlampen. Vooral die laatste twee worden tegenwoordig in woningen gebruikt. Maar wat is nou het verschil tussen LED en halogeen, en welke lamp kun je het beste kiezen? Dat hangt af van het gebruik, want beide soorten verlichting hebben verschillende voor- en nadelen.

Halogeenlampen werken op dezelfde manier als gloeilampen, maar zijn een stuk efficienter vanwege het broom- of jodiumgas waarmee het lampje gevuld is. Halogeenlampen worden vooral veel gebruikt in inbouwspots vanwege hun warme, heldere licht. Bovendien zijn ze makkelijk dimbaar en branden ze meteen op volle sterkte. Ook zijn ze goedkoop in de aanschaf (rond de 50 cent), maar daar staat tegenover dat ze veel meer energie gebruiken dan LED-lampen en slechts een jaar of twee meegaan. Halogeenlampen worden erg heet tijdens het branden, net als ouderwetse gloeilampen.

LED-lampen daarentegen werken op een heel andere manier: door middel van Light Emitting Diodes, oftewel lichtgevende diodes. LEDs zijn heel energiezuinig – tot wel 10 keer zuiniger dan halogeenlampen. Ook gaan ze wel 15 tot 20 jaar mee. LED-lampen worden niet warm en bevatten geen schadelijke stoffen. Omdat de diodes zelf erg klein zijn, kunnen ze op veel creatieve manieren geïntegreerd worden in een lamp, bijvoorbeeld om een ouderwetse gloeilamp na te bootsen. LEDs zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en hebben ook geen opwarmtijd. Het grootste nadeel van LED-lampen is dat ze een stuk duurder in de aanschaf zijn: meer dan € 2,25 per stuk. Maar omdat ze zo lang mee gaat, heb je dat binnen een paar jaar weer terugverdiend. LED-lampen zijn niet altijd dimbaar, dus let daar op bij de aanschaf. Slechte kwaliteit LED-lampen (met een CRI van minder dan 80) hebben bovendien niet altijd een goede kleurweergave.

LED vs halogeen – een moderne LED-lamp is duurzamer

Welke lamp geeft warm licht?

LED-lampen hebben er lang om bekend gestaan dat ze alleen vervelend wit licht uitstralen, maar dat is gelukkig al lang niet meer zo! Of het licht een koude of een warme sfeer geeft, hangt af van de kleurtemperatuur. Halogeen- en gloeilampen hebben meestal een kleurtemperatuur van 2700 tot 3000 Kelvin, wat warm wit licht is en geschikt is voor de meeste leefruimtes. Koud wit licht werkt enerverend en is dus meer geschikt voor een werkruimte. Zeer warm licht van rond de 2200 Kelvin is vergelijkbaar met kaarslicht en kan dus prachtig zijn als sfeerverlichting, maar minder handig om bijvoorbeeld bij te lezen. LEDs zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen. Het antwoord op de vraag: ‘Welke LED-lamp geeft warm licht?’ is dus: een lamp met een kleurtemparatuur van 2700 Kelvin of lager. Je kunt zo het lampje kiezen dat het beste past in jouw interieur.

Kelvin Temperatuur Diagram – Welke lamp geeft warm licht

Lichtadvies voor de woonkamer

Je gebruikt de woonkamer voor diverse activiteiten: borrelen met vrienden, tv-kijken, genieten van een goed boek… Het is dus belangrijk om veelzijdige verlichting te hebben! Er zijn dan ook verschillende soorten verlichting voor de woonkamer:

Basisverlichting is de algemene verlichting die de hele kamer gelijkmatig verlicht. Dit is meestal een hoge plafondlamp of een aantal ingebouwde spotjes, die op indirecte wijze het licht op de hele vloer en alle wanden schijnen. Hiervoor kies je het beste warm wit, helder licht.

Sfeerverlichting is onmisbaar als achtergrondverlichting bij het kijken van een film of voor een romantisch avondje met je partner. Gebruik hiervoor warm, zacht licht; bijvoorbeeld in een combinatie van staande lampen, tafellampjes en wandlampen.

Taakverlichting is meestal erg helder en gericht. Hier kun je dus goed een boek bij lezen of nog even wat papierwerk doornemen. De bureaulamp is hier het klassieke voorbeeld van. Kouder wit licht kan hiervoor geschikt zijn, vooral als je ’s avonds nog even aan het werk gaat.

Accentverlichting is een soort sfeerverlichting, maar is juist wel gericht. Je gebruikt het om een mooi element in de kamer uit te lichten. Denk hierbij aan een plant of een ander kunstwerk. Je kunt hiervoor diverse lampen gebruiken, maar let wel op dekwaliteit van de kleurweergave voor het mooiste effect.

Verschillende soorten verlichting in de woonkamer maken een sfeervol geheel

Er zijn veel opties om de perfecte sfeer te creëren in je woonkamer met diverse soorten verlichting, zowel met LED- als halogeenlampen. Vroeg je je aan het begin van dit artikel af: ‘Welke lamp moet ik kiezen?’ Nu heb je alle informatie om een weloverwogen keuze te maken.

Home Meubels
Vergelijk producten
  • Total (0)
Vergelijk