Een schaduwdoek is een echte reddingslijn, essentieel om jezelf te beschermen tegen de zomerzon zonder de aangename tijd in de tuin of op je terras op te geven. Schaduwdoeken hebben beschermende mazen die het zonlicht doorlaten, maar door filtering creëren ze comfortabele schaduwrijke en koele plekken, ideaal om buiten te ontspannen.

Een schaduwdoek bevestigen aan de schutting is een belangrijke eerste stap om van je tuin een intiemere en uitnodigende ruimte te maken. De schaduwdoek is namelijk ontworpen om ook als scherm te worden gebruikt en bescherming te bieden tegen nieuwsgierige blikken van voorbijgangers. Wil je jezelf niet teveel blootstellen aan de nieuwsgierige blikken van buren, dan is een schaduwdoek bevestigen aan de schutting vaak een ideale oplossing. Het belangrijkste doel van een schaduwdoek blijft echter om schaduw en frisheid te creëren en daarom is het bij de aankoop noodzakelijk om aandacht te besteden aan de stof waarmee deze beschermnetten zijn gemaakt.

Bekijk alle schaduwdoeken

Wat heb ik nodig voor het bevestigen van een schaduwdoek?

Voordat je begint met de schaduwdoek te bevestigen aan de schutting, is het erg belangrijk dat je de meest geschikte locatie hebt geïdentificeerd. Houd rekening met de volgende factoren:

  • Grootte van de schaduwdoek;
  • Sterkte van bestaande schutting als ankerpunten;
  • Mogelijkheid om geschikte bevestigingspalen te plaatsen;
  • Zonrichting en pad volgen;
  • Windsnelheden voor jouw gebied.

Bij het bepalen van de locatie voor je schaduwdoek is het belangrijk om rekening te houden met de beweging van de zon door de lucht gedurende de dag. De schaduw van de doek zal natuurlijk mee bewegen naarmate de zon zich voortbeweegt. Nadat je de locatie voor je schaduwzeil hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om de meest geschikte bevestigingspunten voor de hoeken te bepalen.

Let op: schaduwdoeken mogen niet in de buurt van open vuur worden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld je barbecue niet te dicht bij de schaduwdoek. Hitte en chemicaliën in de dampen van een vlam kunnen namelijk de levensduur van de schaduwdoek beïnvloeden.

Er is een uitgebreid assortiment bevestigingsaccessoires beschikbaar om je te helpen je schaduwdoek vast te zetten. Je kunt een ketting, draad of dik niet-rekbaar touw gebruiken om de hoek van je schaduwdoek uit te breiden tot een bevestigingspunt op enkele centimeters of vele meters afstand.

Bevestigingsaccessoires voor schaduwdoeken

Stappenplan voor het bevestigen van een schaduwdoek

Om een schaduwdoek te bevestigen aan de schutting spreid en trek je de stof uit en bevestig je deze aan de reling met behulp van de speciale oogjes. Het visuele effect is zeer aangenaam, een tropisch tintje om je eigen oase van welzijn in de tuin te creëren. Voor een dekkend effect, spreid je een dubbele laag uit en zet je ze vast met kabelbinders of doorzichtig plastic koord.

Sommige van de bevestigingspunten bestaan vaak al, zeker als je de schaduwdoek aan een schutting bevestigt. Zijn er echter nog niet voldoende bevestigingspunten beschikbaar, dan moet je mogelijk extra palen installeren. Laat aan elke kant van de doek een ruimte tussen de hoek van het schaduwzeil en het ankerpunt, zodat de stof kan worden uitgerekt, plus het spanmateriaal.

Als een kant van de schaduwdoek bijvoorbeeld een lengte heeft van 240 inch, laat dan voldoende ruimte over voor de spanschroeven en voor stofrek van de ruimte tussen de hoek van de schaduwdoek en het bevestigingspunt. Dit moet voor elke kant van het schaduwzeil worden gedaan om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is om het zeil goed te spannen.

Tips voor schaduwdoek bevestigen aan schutting

Om alle mogelijkheden van zonwering optimaal te benutten, moet je ook aandacht besteden aan de montage en installatie ervan.

  • Het is essentieel dat een beschermnet aan de grond wordt bevestigd met stalen haken of aan een omheining met sterk tuindraad of met eenvoudige kabelbinders voor elektriciens. Zo voorkom je dat het doek overgeleverd is aan de veranderlijkheid van de tijd.
  • Als je nog meer zekerheid wilt, kun je bij aankoop kiezen voor platen met verstevigde randen en speciale bevestigingssleuven.
  • Een andere handige tip is om het net een bepaalde helling te geven: zo kan het water stromen en zal er bij regen geen stagnatie optreden.
  • Een fundamentele voorzorgsmaatregel is het reinigen van de zonweringdoeken. Het spreekt voor zich dat de doeken, omdat ze constant buiten zijn, een zorgvuldige en regelmatige reiniging vereisen. Dit is een aspect dat niet mag worden onderschat, omdat het essentieel is om ervoor te zorgen dat het beschermnet lang meegaat en door de jaren heen kan worden hergebruikt. Het advies is daarom om niet te lang te wachten met het reinigen van de schaduwdoeken, aangezien het stof snel neerslaat en stratificeert.
Bekijk alle schaduwdoeken