De rechthoekige eettafel is vaak onze favoriete optie vanwege het praktische en vertrouwde karakter. Maar we zien steeds vaker ronde eettafels in Nederlandse interieurs! Hier is waarom je een ronde tafel zou moeten overwegen: hij is veelzijdig, trendy, en erg handig. Overweeg je om de rechthoek weg te doen? Lees dan verder om vier redenen te zien die deze mogelijke keuze op dit moment superaantrekkelijk maken…

ronde eettafel

Ronde of rechthoekige eettafel?

Bij een verhuizing of een herinrichting van het interieur van iemands huis is het belangrijk om na te denken over wat voor soort eettafel in de woonkamer past. Dit kan variëren naargelang de afmetingen en indeling van een woning, maar er zijn enkele eenvoudige tips om te helpen bepalen welke vorm beter geschikt is voor uw ruimte.

  • Kijk naar de ruimte. Als je op zoek bent naar de perfecte eettafel, is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte er beschikbaar is in je huis. Als er niet veel ruimte in uw keuken of woonkamer is, neem er dan niet een die te veel vloerruimte inneemt – kies voor rond!
  • Bepaal voor jezelf wat je gezellig vindt. Een ronde eettafel kan heel gezellig zijn omdat er niet iemand voor je zit. Maar als een rechthoekige tafel wordt gecombineerd met banken kan dat ook hetzelfde effect hebben! Bedenk dus in welke setting u zich het prettigst voelt en kies welke vorm het beste bij uw huis past.
  • Kijk naar de hoeveelheid personen. Krijg je vaak veel mensen te eten? Kies dan voor een rechthoekige eettafel. Aan dit type tafel passen namelijk meer mensen dan aan de ronde variant! Aan uw 6-persoons eetkamer passen er bijvoorbeeld 8 wanneer alle partijen er aan zitten zonder dat het te krap wordt. Wanneer u rond een ronde versie van dezelfde grootte zit, kan het zijn dat er wat krappe ruimtes zijn en dat er minder totale flexibiliteit is om rond te gaan zitten!

De voordelen van een ronde eettafel

De ronde eettafel is zo trendy, dat vinden wij helemaal niet vreemd. Een rond model biedt meer mogelijkheden dan zijn rechthoekige tegenhanger en dat is niet alleen vanwege het praktische aspect. De poot of poten zijn bijvoorbeeld een element waarmee je kunt spelen: een poot in het midden creëert interesse; pilaren zijn ook populair op dit moment; er is ook variatie in materialen – marmer werkt geweldig! Combineer het met bijzondere stoelen voor je favoriete plek om elke avond te eten & zorg dat deze ruimte opvalt tussen de andere trendy eettafels, net als die van jou!

Ronde eettafels zijn perfect voor veel verschillende soorten huishoudens. Ze bieden een unieke manier om je huis in te richten, en hebben wat meer voordelen dan traditionele vierkante tafels. Er is geen goed of fout antwoord als het gaat om het kiezen van het beste type tafel; of je de voorkeur geeft aan rond of rechthoekig is geheel aan persoonlijke voorkeur. Hieronder vindt u nog enkele voordelen van ronde eettafels.

  1. Gezelligheid. Een ronde tafel is veel gezelliger dan een rechthoekige. Omdat iedereen tegenover elkaar zit, zit er altijd iemand naast je en dat voelt gezellig aan! Het is ook praktischer omdat het eten makkelijk te bereiken is zonder dat je iets hoeft te vragen of te schuiven.
  2. Veiligheid. Een ronde tafel heeft geen scherpe hoeken, wat geweldig is voor degenen onder ons die een beetje onhandig zijn. Niemand houdt ervan zich te stoten aan de gekartelde randen van tafels en zich te bezeren!
  3. Speels. Als je alles rechthoekig hebt in je huis, kan het saai worden. Een ronde eettafel breekt de ruimte! Hij vult de ruimte en is meteen speelser omdat een ronde tafel een organische vorm heeft waardoor hij nog groter lijkt dan hij al is.
  4. Kleine ruimte. Een ronde tafel is een slimme keuze omdat hij minder ruimte inneemt dan andere soorten tafels. U kunt zich gemakkelijk rond de tafel bewegen en u zult niet tegen muren stoten wanneer u stofzuigt of eten uit uw keukenkastjes haalt.

Welke maat voor een ronde eettafel?

Bent u ervan overtuigd dat een ronde eettafel is wat u wilt? Zo ja, dan is het goed om rekening te houden met de vorm van uw eetkamer en hoeveel mensen er aan de tafel zullen zitten om te bepalen welke maat voor u het beste zou werken. Het is ook belangrijk om na te gaan of er grenzen zijn aan waar een tafel in een bepaalde ruimte kan staan, voordat u een dergelijke investering doet.

Voordat u begint met het plannen van uw droom-eetkamer, is het een goed idee om te weten hoeveel ruimte er beschikbaar is. Dit zal helpen bij het kiezen van de beste maat tafel voor optimaal gebruik van de ruimte en de meest comfortabele ervaring voor alle gasten die komen! Begin met het uittekenen van plattegronden op papier, knip deze uit in tafels van verschillende afmetingen (groter of kleiner naargelang uw voorkeur) en stoelen rond deze stukken om te zien welke goed past binnen uw specifieke ruimte.

Bij de keuze van een ronde tafel is het belangrijk de minimale diameter te kennen. Deze is op zijn beurt afhankelijk van het aantal mensen dat rond die bepaalde tafel zal zitten. Bijvoorbeeld, voor 3-4 personen raden wij 110 centimeter aan en 120 centimeter als ze met 4-5 zijn; 130 centimeter als ze met 5 of meer zijn! Het is ook de moeite waard om te overwegen of u stoelen met armleuningen wilt – deze stoelen kunnen variëren in breedte, dus kies zorgvuldig voordat u uw aankoop doet om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg ruimte heeft tijdens zijn etentje.

De meest voorkomende maten zijn:

Diameter van ronde tafel Aantal personen
90 cm diameter 2 personen
100 cm diameter 3 personen
110 cm diameter 4 personen
120 cm diameter 4-5 personen
130 cm diameter 5 personen
140 cm diameter 6 personen
150 cm diameter 7 personen
160 cm diameter 8 personen
170 cm diameter 9 personen
180 cm diameter 10 personen

Als het blad op een onderstel met vier poten rust, kunt u slechts 4 stoelen plaatsen; als het echter op één centrale poot rust, is er geen limiet.

Bij de keuze van een tafel is het ook belangrijk rekening te houden met de stoelen. Als u armleuningen op uw stoel heeft betekent dit dat deze breder zal zijn dan die zonder armleuningen en dus meer ruimte inneemt aan de ronde tafel. Dit kan invloed hebben op hoeveel stoelen er passen en of er genoeg ruimte is voor elleboogbewegingen tussen de stoelen – denk dus goed na over wat voor soort stoel u wilt voordat u een ronde eetset koopt!

Welke stoelen bij een ronde tafel?

Wil je je ronde tafel speels stylen? Combineer dan verschillende stoelen met elkaar! Het leuke is om variatie aan te brengen in kleur, materiaal en grootte. Bijvoorbeeld: kies stoffen stoelen in combinatie met een stoel van hout of hetzelfde model maar dan verschillende kleuren als het allemaal pasteltinten of aardetinten zijn. Zo niet, zorg er dan voor dat het niet te bont wordt en dat de stoelen wel bij elkaar passen. Ben je bang dat je interieur niet één geheel wordt? Kies dan gewoon gelijkaardig ogende modellen voor ofwel iets rustgevends ofwel iets feestelijks, afhankelijk van welke toon (licht/donker) het best past.

Welke decoratie op ronde tafel?

Om een ronde tafel wat gezelliger te maken, kun je wat accessoires gebruiken. Het is bijvoorbeeld leuk om ronde schalen of kaarsen op tafel te zetten. Houdt u van veel groen in huis? Fleur de tafel dan op met een mooie bos bloemen!

Om het huis nog gezelliger en harmonieuzer te maken; organische vormen zijn geweldig om hoeken af te ronden en het evenwicht terug te brengen-bijvoorbeeld door er kleine kandelaars op te zetten of kleine houten balletjes in te doen.

Als dit nog niet genoeg lijkt: leg wat losse blaadjes van een klimopplant bovenop alles – de takken hebben zulke delicate patronen dat ze sereniteit brengen in elke kamer. Als al deze ideeën niet aan uw wensen (of budget) voldoen, neem dan een enkele bloem als decoratie – bij voorkeur iets heel weelderigs zodat er genoeg te ruiken is!

Als u uw ronde eettafel wilt benadrukken, denk er dan over om ook een vloerkleed toe te voegen! Een rotan of vintage stijl tapijt zal er geweldig uitzien. Zorg ervoor dat het materiaal van beide verenigbaar is, zodat ze niet te moeilijk samen te verplaatsen zijn. Meet alles zorgvuldig op voordat u een aankoop doet!

Welke ronde tafel?

De ronde tafel is misschien wel het meest veelzijdige meubelstuk dat er is, met eindeloze gebruiksmogelijkheden. Van een eenvoudige salontafel tot kloostertafels; u vindt hier alles! Bij Homemeubels bieden we veel verschillende soorten tafels aan die perfect zijn voor allerlei situaties.