Ben jij van plan je slaapkamer een nieuwe look te geven? Dan is dit het beste moment! We laten de winter achter ons, het voorjaar staat voor de deur, en dat is vaak de tijd dat mensen gaan opruimen, herinrichten en creatief worden. Geen beter seizoen om je slaapkamer een make-over te geven dan nu!

Heb je al een idee van de stijl die je wilt in je slaapkamer? Of weet je alleen dat je iets nieuws wilt, maar weet je nog niet wat? Ga je voor de laatste woontrends, of kies je liever een klassieke en tijdloze inrichting? We geven je graag een paar tips zodat jij snel je ideale slaapkamer ontwerpt en inricht.

2yvtf38gw15pjklk88z409sh4amzjwkjvhstf5m3tgsjsc5xbdbvgbz097ot2vrn4mj1hqvdedg 4673 scaled

Maak een moodboard

Struin het internet af, verzamel alle leuke ideeën die je ziet en ‘plak’ ze op een moodboard. Al snel zie je welke elementen zoals kleuren en stijl steeds terug komen, maar ook welke accessoires jouw voorkeur hebben. Haal deze uit het moodboard en zet ze op een aparte board op je telefoon, zodat je deze altijd bij je hebt als je gaat shoppen.

Kies de juiste kleur

Kleuren hebben invloed op een mens. Zo geeft oranje een energiek gevoel, kan knalrood agressief over komen en word je van zachtblauw rustig. Kijk eens naar je moodboard: welke kleuren springen er voor jou uit? Zijn dat heel felle kleuren, dan kies je hiervan een pastel variant voor de grotere oppervlakten, zoals de muren en de vloer. Ook kun je kiezen voor een neutrale tint, zoals crème wit, dat zich goed laat combineren met andere kleuren. Kijk vervolgens naar de meer sprekende kleuren van je moodboard, en gebruik deze voor de accessoires, zoals kussentjes, een dekbedovertrek of een kleed.

Kies de juiste stijl

Welke stijl springt er uit op je moodboard? Is het een klassieke stijl, modern, of loopt er van alles door elkaar? Of misschien kies je liever voor een thema, zoals de natuur of een specifiek land. Werken met een thema betekent dat je gestructureerder op zoek gaat naar spullen voor het inrichten.

Zorg voor duisternis

Veel mensen slapen alleen goed als het helemaal donker is in een kamer. Bij het kleinste spoortje licht slapen ze of onrustig of worden zelfs wakker. Logisch, want onder invloed van licht maakt je lichaam een hormoon aan waarvan je wakker wordt, net zoals hormonen waar je moe van wordt aangemaakt worden als het donker wordt. Het is dus belangrijk om ongewenst licht van buiten te weren. Dat doe je met bijvoorbeeld verduisteringsgordijnen, die ieder spoortje licht tegenhouden. Werk je met een budget? Op internet vind je vaak aanbiedingen met goedkope gordijnen die binnen jouw budget passen.

Voldoende opbergruimte

Een opgeruimde slaapkamer is een slaapkamer waar je tot rust komt. Zorg dus voor voldoende ruimte om spullen en kleding op te ruimen, bij voorkeur met deurtjes die dicht kunnen zodat er geen stof bij de spullen komt. Nachtkastjes zijn ideaal voor kleine spullen, een grote garderobekast voor de kleding en het linnengoed, en een wandkast voor bijvoorbeeld boeken.