De Tiffany stijl is weer terug, en hoe! Deze prachtige, sierlijke stijl, die oorspronkelijk uit de late 19e en vroege 20e eeuw komt, brengt elegantie en stijl in ieder interieur.

Wat is de Tiffany stijl?

De Tiffany stijl verwijst naar een specifieke vorm van kunst en interieurontwerp uit, die gekenmerkt wordt door het gebruik van kleurrijk glas, bijvoorbeeld in de Tiffany lamp of in een raamhanger. Deze stijl is vernoemd naar Louis Comfort Tiffany, een Amerikaanse kunstenaar en ontwerper die bekend stond om zijn innovatieve technieken in glasbewerking. Een belangrijk kenmerk van de stijl is het gebruik van kleurrijk glas, vaak in de vorm van glas-in-lood. In de ontwerpen worden vaak flora en fauna afgebeeld, zoals bloemen, libellen en pauwen. Die worden vaak weergegeven in gedetailleerde, complexe patronen. De Tiffany stijl vindt zijn oorsprong in de late 19e en vroege 20e eeuw, een periode waarin de Art Nouveau beweging opkwam. Louis Comfort Tiffany begon zijn carrière omstreeks 1870 en zijn werk bereikte een hoogtepunt in populariteit tijdens het begin van de twintigste eeuw. De stijl bleef invloedrijk tot het begin van de Art Deco periode in de jaren 1920.

Hoe integreer je Tiffany in je interieur?

Hoewel deze stijl zijn wortels heeft in het verleden, is het vandaag de dag eenvoudig om deze in je eigen huis te integreren.

Tiffany lampen

Tiffany lampen zijn waarschijnlijk de meest iconische en herkenbare elementen van deze stijl. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, van tafellampen tot plafondlampen. Ook een Tiffany hanglamp kan een goede keuze zijn. Plaats een Tiffany tafellamp op een bijzettafel in je woonkamer of gebruik een hanglamp boven de eettafel voor een statement piece dat zowel functioneel als decoratief is.

Glas-in-roodramen

Glas-in-loodramen of raamhangers kunnen een prachtig accent zijn in elke kamer. Ze laten het licht door in schitterende kleuren en creëren een dynamisch, levendig effect. Hang een glas-in-lood raamdecoratie in een raam waar veel licht doorheen komt. Dit creëert een prachtig visueel effect dat verandert met de lichtinval gedurende de dag.

Meubels met Tiffany invloeden

Meubels met sierlijke, natuurlijke lijnen en glas-in-lood details kunnen een subtiele manier zijn om de stijl in je interieur te brengen. Kies voor een salontafel of een dressoir met glas-in-lood panelen om een klassieke en toch unieke uitstraling te geven aan je woonruimte.